Početna  /  Kim Džong Un i Mun Džae In pišu novu istoriju dvije Koreje
Svijet Vijesti

Kim Džong Un i Mun Džae In pišu novu istoriju dvije Koreje

“Osjećam se kao da ispaljujem signal na startnoj liniji u trenutku pisanja nove istorije (dvije Koreje) u odnosima Sjevera i Juga, mira i prosperiteta”, kazao je sjevernokorejski lider Kim Džong-un južnkorejskom predsjedniku Mun Džae-inu kada su sjeli za pregovarački sto.

Foto: Tanjug

Kim je prvi put prešao granicu i stigao u Južnu Koreju Mun Džae-in, koji ga je pohvalio zbog “veoma hrabre odluke” da dođe na Jug na istorijski sastanak dvije Koreje.

Kim je po prelasku granice u demilitarizovanoj zoni izjavio da mu srce “sve vrijeme udara kao ludo”, prenose svjetske agencije.

Prethodno su se dvojica lidera rukovala i osmjehnula jedan drugom, da bi zatim Kim gestom pokazao Munu da naprave par koraka i vrate se preko granične linije na teritoriju Sjeverne Koreje, a onda su držeći se za ruke prešli natrag u Južnu Koreju.

U pratnji lidera Sjeverne Koreje, pored njegove mlađe sestre Kim Jo Džong, bio je još samo bivši šef obavještajne službe te zemlje Kim Jong Čol, glavni Kimov kadar zadužen za odnose sa Južnom Korejom.

Pregovarački sto napravljen je tako da tačno 2.018 milimetara razdvaja dvojicu lidera tokom razgovora iza zatvorenih vrata.

Mun je odgovorio da ima visoka očekivanja da će oni uspjeti da postignu dogovor koji će biti “veliki poklon cjelokupnom korejskom narodu i svakoj miroljubivoj osobi na svijetu”.

AP navodi da je stotine južnokorejskih konzervativnih aktivista zapalilo dvije papirne sjevernokorejske zastave sa slikom Kima, njegovog oca i djede, tokom mitinga koji je održan u blizini pograničnog sela Panmundžom gdje se samit održava.

– Podnesi ostavku, Mun Džae-inu -vikali su demonstranti.

Kim i Mun su okončali jutarnju sesiju istorijskog samita, a popodne je planiran novi sastanak.

Ovo je prvi samit dvije strane poslije više od 10 godina, a tek treći za 65 godina od kraja Korejskog rata.

Počasna garda Južne Koreje će ispratiti lidere na ceremoniju prijema u hotel u Panmundžomu gdje će samit biti održan, rekao je novinarima šef kabineta južnokorejskog predsjednika Im Džong Seok, prenosi Rojters.

– Fokus ovog samita biće više na denuklearizaciji i obezbjeđivanju trajnog mira, nego na bilo čemu drugom. Mislim da Sjeverna Koreja šalje svoje najvažnije vojne zvaničnike na samit, jer i oni vjeruju da su denuklearizacija i mir važni – rekao je Im.

Samit sa južnokorejskim predsjednikom trebalo bi da bude uvertira za sastanak Kima i američkog predsjednika Donalda Trampa krajem maja ili početkom juna što će, kako se ocijenjuje, biti prvi susret aktuelnih lidera dvije zemlje ikad.

13 Shares
13 Shares
Copy link