Početna  /  Kćerke Dodika i Škrbića skupo prodale tek otvorenu apoteku
Republika Srpska

Kćerke Dodika i Škrbića skupo prodale tek otvorenu apoteku

BANJALUKA – Samo nekoliko mjeseci nakon što su otvorile apoteku „Green Line“, kćerke predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i bivšeg ministra zdravlja Ranka Škrbića – Gorica Dodik i Nina Škrbić, odlučile su da se povuku iz tog biznisa i skupo su ga prodale. Apoteku „Green Line“ u Banjaluci kupila je Zdravstvena ustanova „Moja apoteka“, otkriva poslovni portal CAPITAL.ba.

Foto: Capital.ba
Foto: Capital.ba

U apoteku „Green Line“, koja je otvorena početkom marta u banjalučkom tržnom centru Hiper Kort, kume Gorica Dodik i Nina Škrbić su uložile po 30 KM osnivačkog kapitala. Treći suvlasnik je bila Ana Cvijan koja je postavljena za direktora apoteke. Zanimljivo da je Cvijan prije pruzimanja Dodikove i Škrbićeve apoteke bila član menadžmenta „Moje apoteke“ koja se sada „iznenada“ pojavila kao kupac.

Njih tri bile su vlasnice po 33,3 odsto apoteke i u skladu sa tim udjelom predviđeno je da dijele dobit.

Moja apoteka: Kupili smo djelatnost i preuzeli zaposlene

Prema nezvaničnim informacijama „Moja apoteka“ je za kupovinu tek otvorene apoteke na periferiji grada izdvojila nekoliko stotina hiljada KM.

U ovom lancu apoteka su nam potvrdili da su preuzeli apoteku koja je bila u vlasništvu Dodikovih i Škrbićevih kćeri, ali su naveli da je iznos koji su platili „daleko manji“ od 900.000 KM koliko se spominje u kuloarima.

„ZU „Moja apoteka“ jeste preuzela djelatnost apoteke „Green Line“, odnosno zakupe poslovnih prostora, opremu, lager apoteke te sve zaposlene iz apoteke, ali po znatno nižem iznosu od onog kojeg ste vi naveli. Iznos koji je plaćen je poslovna tajna“, navodi se u odgovoru „Moje apoteke“.

U ovoj zdravstvenoj ustanovi ističu i da su najveći lanac apoteka na području Republike Srpske i tržišni lider u apotekarskoj djelatnosti RS, te da imaju najveću apotekarsku mrežu od 48 apoteka na području BiH.

„Ovo nije prva apoteka čije je poslovanje „Moja apoteka“ preuzela, a vjerovatno ni posljednja. Strategija „Moje apoteke“ je da kontinuirano širi svoju mrežu na cijeloj teritoriji RS i FBiH,  u cilju učvršćivanja liderske pozicije i daljeg razvoja“, zvanično je obrazloženje uprave.

„Moja apoteka“ završila je prošlu godinu sa ukupnim prihodom od 45 miliona KM i dobiti od 2,7 miliona. Zapošljavala je 190 radnika.

Ugasili firmu sa 86 hiljada KM na računu

Nakon prodaje djelatnosti „Mojoj apoteci“ kćerke Dodika i Škrbića su pokrenule proces likvidacije „Green line“. Na osnovu Rješenja Ministarstva zdravlja od 28. juna ove godine, kojim se ukida prethodno dobijeno odobrenje za zdravstvenu ustanovu, podnijele su 29. jula Okružnom privrednom sudu Banjaluka zahtjev za sprovođenje likvidacionog postupka.

Uz ostalu potrebnu dokumentaciju, poput potvrda o plaćenim porezima i doprinosima, osnivači su priložili i potvrdu o stanju na računu iz banke u kojoj se navodi da su u trenutku pokretanja likvidacije na računu imali 86.730 KM.

Foto: Capital.ba
Foto: Capital.ba

„Green Line“ je bila registrovana za obavljanje djelatnosti apoteke, trgovinu na malo medicinskom robom i ortopedskim pomagalima u specijalizovanim prodavnicama, trgovinu na malo kozmetičkim i toaletnim preparatima u specijalizovanim prodavnicama, te za drumski prevoz robe.

Foto: Capital.ba
Foto: Capital.ba

Sve firme djece funkcionera

Inače, djeca predsjednika RS Milorada Dodika i bivšeg ministra Ranka Škrbića već imaju nekoliko firmi.

Djeca predsjednika Srpske Igor i Gorica Dodik osnovali su zajedničku firmu „Global Liberty“ Laktaši za trgovinu na veliko drvetom, građevinskim materijalom, sanitarnom opremom, te za uvoz i izvoz.

Firma je osnovana 17. jula 2014. godine, a direktor je Goričin suprug Pavle Ćorović, koji je prije toga bio portparol košarkaškog kluba „Igokea“ iz Aleksandrovca, a potom i radio na istoimenom radiju. Zvaničnih podataka o poslovanju ove firme nema.

Osim ove, Igor je suvlasnik i firme „Fruit eco“ koja je poznata po tome što joj je za samo jedan dan Investiciono razvojna banka (IRB) RS odobrila kredit od tri miliona KM, dok je premijer RS bio Milorad Dodik, koji je po zakonu istovremeno bio i predsjednik velikog kreditnog odbora IRB-a.”

Ova firma, koja zapošljava 12 radnika, lani je poslovala sa dobiti od 215.597 KM, dok je ukupan prihod iznosio 1,3 miliona KM.

Kćerka Ranka Škrbića vlasnica je i direktorka firme za inženjering i konsalting „Quantum” Banjaluka. Ova firma je registrovana 2013. godine za obavljanje djelatnosti savjetovanje u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem, te za poslovni i menadžment konsalting.

„Quantum” je prošlu godinu završio sa dobiti 136.141 od KM. Ukupan prihod firme bio je 186.782 KM i nije zapošljavala nijednog radnika.

I sin Željke Cvijanović ima firmu

Sopstveni biznis nedavno je pokrenuo i Filip Cvijanović, sin premijerke RS Željke Cvijanović, koji je prije dvije godine na upitan način dobio posao u „Elektroprenosu BiH“.

Cvijanović je sa Milošem Krčmarom krajem aprila ove godine osnovao privatnu firmu „PILON“ u koju su uložili po 500 KM i u vlasništvu učestvuju sa po 50 odsto.

Osnovna djelatnost firme je izgradnja stambenih i nestambenih zgrada, a pored te „PILON“ je registrovan i za oko stotinu drugih djelatnosti. Između ostalog, registrovan je za pomoćne uslužne djelatnosti u šumarstvu, proizvodnju furnira i ostalih ploča od drveta, proizvodnju sastavljenog parketa, proizvodnju metalnih konstrukcija, popravak mašina, izgradnju autoputeva, željezničkih pruga, mostova, tunela, za trgovinu na veliko.

Inače, sin premijerke RS je dobio posao pripravnika u „Elektroprenosu BiH“ iako je imao najmanji prosjek ocjena u odnosu na ostalih 12 kandidata koji su se prijavili na to radno mjesto, a to je otkrila otkrila nevladina organizacija Transparency International BiH, na osnovu informacija o sprovedenom konkursu i kandidatima koji su zaposleni u ovom preduzeću.

CAPITAL: S. Vukelić

29 Shares
29 Shares
Copy link