Početna  /  Karan: Poziv na saslušanje trebaju dobiti svi iz RS
Bosna i Hercegovina Republika Srpska Vijesti

Karan: Poziv na saslušanje trebaju dobiti svi iz RS

Predsjednik Komisije za sprovođenje referenduma o Danu Republike Srpske Siniša Karan rekao je da je sa formalno-pravnog aspekta potpuno bespredmetno da Tužilaštvo BiH uputi poziv za saslušanje predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku zbog održavanja referenduma o Danu RS.

sinisa-karan

Poziv za saslušanje trebalo je da bude proslijeđen ili Narodnoj skupštini RS, koja je donijela odluku o sprovođenju referenduma ili Republičkoj komisiji, a nikako predsjedniku Republike Srpske“, istakao je Karan sinoć za Radio-televiziju Republike Srpske.

Karan je rekao da predsjednika RS nema u procesnom smislu, jer je on više kao predsjednik Republike dao političku podršku jednom takvom procesu.

I ne samo on, već apsolutno svi u Republici Srpskoj. Po tom osnovu svi bi mogli dobiti taj poziv ako je uopšte upućen“, kaže Karan.

Karan je pojasnio da Tužilaštvo BiH u slučaju neizvršavanja odluke Ustavnog suda BiH, koja je konačna i obavezujuća, može reagovati tek nakon dopisa, odnosno obavještavanja Ustavnog suda da neka odluka nije sprovedena i ko tu odluku nije sproveo.

Oni taj dopis nemaju“, istakao je Karan, podsjetivši da se sutra održava plenarna sjednica Ustavnog suda BiH, na kojoj pretpostavlja da će biti razmatrano i to pitanje, kao i pitanje svih 95 drugih odluka Ustavnog suda BiH koje nisu provedene.

Karan je rekao da Ustavni sud BiH mora dati nalog u ovom smislu – obavještenje Tužilaštvu BiH da bi se pokrenuo takav postupak, a tog obavještenja nema.

“Ako je bilo ko iz Tužilaštva BiH uputio predsjedniku Republike Srpske poziv po tom osnovu – u formalnom smislu grdno je pogriješio”, zaključio je Karan.

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap