Početna  /  Jutarnji list: Alarm zbog prijetnji ratom u BiH, reagovaće i Hrvatska
Hrvatska Srbija Vijesti

Jutarnji list: Alarm zbog prijetnji ratom u BiH, reagovaće i Hrvatska

Hrvatska će oko događaja u BiH narednih dana reagovati na visokom nivou prema EU i SAD, kao i kroz Vijeće za implementaciju mira, i odigraće čvrstu i aktivnu ulogu – objavio je “Jutarnji list”, pozivajući se na izvore bliske hrvatskom političkom vrhu.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović iz Njujorka pažljivo prati sve što se događa u susjednoj zemlji, a hrvatski prioritet je, između ostalog, da ukaže međunarodnoj zajednici na položaj Hrvata – objavio je Jutarnji list na svom sajtu.

“Hrvatska ima legitimno pravo da se bori za ravnopravnost Hrvata u BiH”, rekao je Jutarnjem listu Mate Granić, savjetnik hrvatske predsjednice.

U Njujorku će se susresti i šefovi diplomatija Hrvatske i BiH, Miro Kovač i Igor Crnadak.

“Očigledno, lokalni su izbori i mnogi pokušavaju loviti u mutnom”, kaže Kovač.

Stanje u BiH je, uoči referenduma, na kojem građani u Republici Srpskoj treba da se izjasne hoće li se 9. januar obilježavati kao Dan RS, iz sata u sat sve dramatičnije, ocjenjuje list.

Sve se češće čuju izjave u kojima se spominje mogućnost obnove ratnih sukoba, i to u trenutku kada je Brisel prihvatio zahtev BiH za pristup EU, navodi list.

“Ratne trube kao da su se ponovno aktivirale u državi koju već dugo potresa kriza na svim nivoima, a ponašanje Milorada Dodika i zakazivanje referenduma stvara dodatnu nervozu”, piše zagrebački list, i dodaje da je očito jugoistok Evrope ponovo mjesto sukoba velikih sila, pa Zapad svim snagama želi da sačuva Dejton, dok Rusi kroz RS nastoje da ostvare svoje interese na Balkanu.

Posljednjih dana stanje je kulminiralo nakon eksplozivne izjave Sefera Halilovića, bivšeg ratnog generala Armije BiH, kada je zaprijetio ratom u slučaju sprovođenja referenduma, videvši u njemu prvi korak ka otcjepljenju RS iz BiH.

“Nakon referenduma Dejton više ne vrijedi, BiH bi se vratila na Ustav Republike BiH, a nakon toga, neka nam bog pomogne”, bila je Halilovićeva izjava poslije koje su usledile žestoke reakcije srpskih političara, dodaje Jutarnji list.

“Poštujemo integritet BiH, ali RS neće nestati”, prenio je hrvatski list izjavu premijera Srbije Aleksandra Vučića iz Njujorka, i istakao da je on apelovao da svi treba zajedno da rade na miru i da treba prezati od ljudi “koji lako stavljaju pušku na ramena”.

“I hrvatska predsednica je zauzela vrlo jasan stav oko referenduma”, kaže Mate Granić.

Savjetnik predsjednice Hrvatske tvrdi da se paralelno odvijaju i drugi proces, pre svega nastojanje Brisela da BiH započne pregovore o ulasku u EU.

“To je izuzetno ohrabrujući potez, koji Hrvatska podržava”, naglašava Mate Granić. Treći proces su lokalni izbori u BiH, koji će značajno odrediti budućnost cijele države, a kada je riječ o hrvatskom korpusu postoji i četvrti važan proces, koji podržavaju sve hrvatske opcije u toj državi, uz to i Crkva, a to je da položaj Hrvata u BiH treba što prije da dođe na dnevni red.

“Tu se radi o problemu majorizacije Hrvata, jer ne mogu ostvariti ono što je duh i slovo Dejtonskog i Vašingtonskog sporazuma, prije svega konstitutivnost i ravnopravnost u BiH.”

“Sasvim je sigurno da će položaj Hrvata u BiH, ali i BiH biti najviši predmet interesa i hrvatske predsjednice, ali čvrsto vjerujemo i nove hrvatske Vlade”, tvrdi Granić.

Nakon što je postalo izvjesno da će novi hrvatski premijer biti Andrej Plenković, postoji procjena da će biti znatno bolja saradnja u državnom vrhu, i jasan stav prema BiH.

0 Shares
0 Shares
Copy link