Početna  /  Japan gradi najbrži superračunar na svijetu, za jedan dan uradi što bi obični računar za 3.000 godina
Svijet Vijesti

Japan gradi najbrži superračunar na svijetu, za jedan dan uradi što bi obični računar za 3.000 godina

Japan gradi najbrži superračunar na svijetu koji bi ovu zemlju trebao učiniti centrom istraživanja vještačke inteligencije.

Superračunar u Kini

Superračunar će moći izvoditi 130 hiljada biliona kalkulacija u sekundi i kada bude završen (u aprilu 2018. godine) ABCI će biti najmoćniji superračunar na svijetu i nadmašit će kineski superračunar.

ABCI neće imati ekran niti miš, ali će dosta ličiti na standardne kompjutere, osim što će biti dosta brži i veći. Naime, zauzimaće površinu od 1.000 kvadratnih metara.

“Trenutni superračunar je milion puta brži od običnih računara”, objašnjava Satoši Sekiguči, generalni direktor japanskog Nacionalnog instituta naprednih industrijskih nauka i tehnologija.

On dodaje kako bi običnom računaru trebalo 3.000 godina da postigne ono što superračunar može uraditi u samo jednom danu.

Japanske kompanije će koristiti ABCI kako bi poboljšali robotiku, medicinske dijagnoze i automobile s automatskim upravljanjem, a najvažnija upotreba tiče se napretka u vještačkoj inteligenciji.

Japansko ministarstvo ekonomije, trgovine i industrije uložit će 173 miliona dolara u ovaj projekt, jer, kako kažu, svjesni su da će umjetna inteligencija biti ključna za budućnost i za konkurentnost industrije.

0 Shares
0 Shares
Copy link