Početna  /  Izetbegović: Dodik nacionalizmom sakriva teško stanje u RS-u
Bosna i Hercegovina

Izetbegović: Dodik nacionalizmom sakriva teško stanje u RS-u

2015. bila godina u kojoj je BiH pokrenuta iz reformskog i integracijskog zastoja, pojavili su se znakovi ekonomskog oporavka i razvoja, ali je na sve to sjenku bacilo rukovodstvo iz entiteta RS neustavnim potezima, te ubistvo dva pripadnika Oružanih snaga BiH, kazao je Bakir Izetbegović na novogodišnjoj pres konferenciji.

Bakir Izetbegović (Foto: Agencija Anadolija)
Bakir Izetbegović (Foto: Agencija Anadolija)

Izetbegović je kazao da su godinu poslije negativni trendovi dominirali i dobili zamah.

“Izuzetak je ekstremizam koji očigledno jenjava jer nije zabilježen niti jedan ekces niti odlazak bh. građana na strana ratišta. Ovaj period su obilježili potezi rukovodstva entiteta RS-a i predsjednika entiteta Milorada Dodika koji je prešao crvenu liniju.

Najpozitivniji iskorak je onaj na evropskom putu BiH. U februaru je predata aplikacija za članstvo koju smo u sljedećih pola godine učinili smo je kredibilnom i ozbiljnom”, kazao je predsjednik SDA.

On je naglasio da je važno držati fokus i u BiH i u Briselu i nastaviti put ka postizanju dobrih rezultata. “9 decembra komesar Johannes Hahn je predao upitnik čime je BiH pokrenuta za integracijskog zastoja koji je trajao 8 godina. Tu je i strateški dokument koji predviđa očuvanje i modernizaciju OS BiH po NATO standardima, povećanje vatrene moći itd. Očekujemo da će implementacija ovih dokumenata približiti BiH ka NATO-u.”

On je istakao da je drugostepena odluka Apelacionog vijeća Suda BiH 27. jula donijelo važnu presudu da država ima pravo na vlasništvo u Han Pijesku u entitetu RS te je naloženo da se izvrše uknjižba na BiH. “Potpuna integracije u EU i NATO je najbolji način za postizanje sigurnosti i prosperiteta BiH. To je najefikasnije sredstvo za transformaciju našeg društva, za ekonomski i društveni razvoj. BiH može biti spona Istoka i Zapada. Otvorenom politikom tražimo otvorena vrata svuda u svijetu.”

Drugačije izjave zvaničnika Srbije i Hrvatske potvrdile su da ima onih koji vjeruju da su svi narodi ravnopravni na Balkanu, ali da je njihov najravnopravniji, smatra Izetbegović.

“Dodik nacionalizmom pokušava odvući pažnju od teškog stanja u Republici Srpskoj i problema koji sve više pogađaju građane RS-a”, kazao je lider SDA te naveo niz informacija kako Dodik i rukovodstvo RS-a diskriminiše Bošnjake u RS i podriva ustavnost BiH, te brojne afere i korupciju, kao i negativan stav prema pravosuđu u BiH, kao i otpor pri objavljivanju rezultata popisa stanovništva.

“Dodik i Čović su najavili zajedničku inicijativu o Ustavnom sudu BiH, a sasvim je jasno da za cilj ima uklanjanje prepreka za cilj SNSD-a 2018. godine, a to je raspisivanje referenduma za ocjepljenje RS-a iz BiH. To SDA neće dozvoliti jer Ustavni sud BiH dio Dejtonskog sporazuma.”

Izetbegović je govorio i o prilikama u svijetu te njihov utjecaj na BiH u budućnosti, međunarodnoj zajednici…

Izvor: N1

0 Shares
0 Shares
Copy link