Početna  /  Ivanićev prijedlog: Šta ako Ustavni sud ospori Dan RS
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Republika Srpska

Ivanićev prijedlog: Šta ako Ustavni sud ospori Dan RS

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić nakon press konferencije opozicije u RS, novinarima je ponudio svoj stav o referendumu RS, i po pitanju CIK-a, Ustavnog suda ali i međunarodnih institucija.

Foto: Moja Hercegovina
Foto: Moja Hercegovina

Smatra da CIK nema nijedan element s kojim bi osporio davanje biračkih spiskova. To je za njega politički stav.

“Ne postoji odluka kojom se to zabranjuje. CIK-u je bolje da ne ulazi u političke ocjene, svi će glasati za to da se ispoštuje odluka jednog tijela koji ima svoj legitimitet, a to je NSRS. CIK treba da bude u funkciji tog tijela”, kazao je Ivanić.

“Postojao je zahtjev predsjednika SDA Bakira Izetbegovića za privremenu mjeru. Očito je bio scenario da član SDA, ako ne formalni – onda suštinski Ćeman kao predsjednik, sam iskoristi pravo i sam donese privremenu mjeru, pod pričom da je bilo nemoguće savati Ustavni sud. To bi bilo doljevanje ulja na vatru, i mislim da su i oni toga postali svjesni, da to nije pametno i očito je da će sjednice Ustavnog suda biti. Barem taj dio razuma za sada uspjeva”, dodaje.

“Ako bi se desilo da član SDA, koji je sad predsjednik Ustavnog suda donese odluku po zahtjevu predsjednika BiH, sa implikacijama na odluku NSRS to bi bila katastrofa pravnog sistema u BiH. To bi bilo potpuno srozavanje autoriteta Ustavnog suda, i onako je na ni na kakvom osnovu”, stava je Mladen Ivanić.

Što se međunarodnih institucija tiče, oni imaju samo jednu primjedbu – kaže.

“Da ovaj referendum znači neprovođenje odluke Ustavnog suda. Moj prijedlog institucijama RS, je da jasno kažu: Poslije referenduma 9. januar ćemo zvati danom državnosti RS. Time dosljedno provodimo odluku Ustavnog suda, a nižemo značaj dana još više”.

“Ako dan državnosti bude proglašen neustravnim, onda možemo uvesti Dan osamostaljenja RS, a ako ni to ne odgovara, onda možemo uvesti Dan nezavisnosti. I tako možemo narednih 50 godina. Imamo alternative za svaku od tih priča i da se to može napraviti. Jedno mora biti jasno. 9. januar je datum ispod kojeg srpski narod neće ići. Sve ove igre nas učvršćuju u uvjerenju da će tako i biti”, kazao je Ivanić.

Kazao je da ne traži od drugih da ga poštuju ako neće, ali traži da nama ne zabranjuju datum do koga je nama stalo.

Izazov je na NSRS, hoće li poštovati sebe ili će poštovati Ustavni sud. NSRS treba da poštuje sebe – istakao je Čavić na koncu.

0 Shares
0 Shares
Copy link