Početna  /  Ivanić: Nema saglasnosti za razmatranje revizije tužbe protiv Srbije
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Republika Srpska Vijesti

Ivanić: Nema saglasnosti za razmatranje revizije tužbe protiv Srbije

SARAJEVO – Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je danas u Sarajevu da među članovima Predsjedništva ne postoji saglasnost da bude održana sjednica na kojoj bi bila razmatrana najavljena revizija presude po tužbi BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

ivanic-mladen

Ivanić je na konferenciji za novinare u Sarajevu rekao da su protiv održavanja takve sjednice bila druga dva člana Predsjedništva BiH Dragan Čović i Bakir Izetbegović, pojasnivši da je Čović rekao da je protiv revizije tužbe, ali da ne želi da učestvuje u preglasavanju na sjednici Predsjedništva BiH. On je naveo da je juče zatražio održavanje sjednice drugi put, a da je prvi put to uradio prije 20 dana, ali da su Čović i Izetbegović bili protiv toga.

Ivanić je rekao da je o tome obavijestio i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i SDS.

On je istakao da ne želi da zakaže sjednicu Predsjedništva BiH da bi bilo osporavano nešto što ne postoji, jer ne postoji tužba BiH.

“Sjednicu treba da traži onaj ko hoće legitimitet. Za mene, Republiku Srpsku i BiH ne postoji tužba. Nikad se niko od institucija BiH o tome nije izjasnio. Ako ko treba da traži sjednicu Predsjedništva BiH onda je to Izetbegović. Jedino na taj način može dobiti legitimitet za tužbu”, kaže Ivanić.

Napominjući da su njemu savjeti dobrodošli, pozvao je sve koji pokušavaju da sa sebe skinu odgovornost i prebace je na nekoga drugog da kažu šta su sami uradili da spriječe ovo što se događa i šta imaju namjeru da urade, osim što drugima daju savjete.

“Tu mislim i na gospodina Dodika, pa i na SDS. Svoj dio odgovornosti ja ću nositi. Ja sam to pokazao i u nekim drugim teškim trenucima, i oko referenduma i vojske i Dana Republike. Preduzimao sam i preduzimaću mjere za koje smatram da su adekvatne. Površnost u pristupu ovom problemu nikome neću oprostiti”, rekao je Ivanić.

On je podsjetio da je u julu prošle godine poslao pismo Haškom tribunalu u kojem je jasno stavio do znanja da u BiH nije bilo nikakve odluke oko revizije tužbe, da nema uslova da Predsjedništvo BiH donese takvu odluku i da bi svaka aktivnost te vrste bila mimo Ustava BiH, jer, prema Ustavu BiH, Predsjedništvo jedino predstavlja BiH.

“Jasno sam stavio do znanja da je agentu tužbe istekao mandat i da on ne može u ime BiH podnositi tužbu kao ni bilo koji drugi organ bez sastanka i odluke Predsjedništva BiH”, naglasio je Ivanić.

Prema njegovim riječima, ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak je prije 20-ak dana poslao pismo slične sadržine Haškom tribunalu u kojem je ponovo rekao da u BiH nije održan nikakav sastanak koji bi dao legitimitet ovoj tužbi i da u ime BiH niko nema pravo da nastupa.

“S obzirom da jedan od podnosilaca zahtjeva za reviziju može da bude i ambasador, Crnadak je prije dva-tri dana poslao pismo i u njemu jasno stavio do znanja da nije bilo nikakve odluke institucija BiH i da niko u ime BiH ne može podnositi apelaciju”, istakao je Ivanić.

Crnadak je saopštio i da je imao usmene razgovore sa registrarom Haškog tribunala iz kojih je stekao jasan utisak da je svaka revizija novi slučaj koji podrazumijeva podršku organa BiH, koje nema.

Ivanić se danas sastao sa nekadašnjim agentom BiH pred Haškim tribunalom Sakibom Softićem koga je upoznao sa činjenicom da su dva člana Predsjedništva BiH protiv pokretanja revizije i da on nema ligitimet kao agent BiH pred Sudom u Hagu.

“Crnadak i ja smo bili jedini koji smo u ovom periodu preduzimali neke aktivnosti. Svi drugi su pričali, a mi smo imali vrlo konkretne mjere”, smatra Ivanić.

On smatra da će odluka o eventualnom pokretanju revizije biti donesena u petak, 17. februara, kada se okupljaju nevladine organizacije, a ne institucije BiH.

“To pokazuje više nego jasno da tužba nema legitimitet BiH nego se pokušava zloupotrijebiti ime i institucije BiH. To će biti zloupotreba institucija, jer je jasno da dominantan dio BiH ne podržava tužbu, bar dominantan dio u Predsjedništvu. Ne može jedan član Predsjedništva u ime BiH podnositi tužbu. To je evidentno rušenje Ustava”, kategoričan je Ivanić.

On je upozorio da bi pokretanje revizije bio ulazak u vrlo ozbiljnu krizu i još jednom pozvao sve da dobro razmisle šta rade.
“Za mene je sporno da je do cijelog slučaja došlo mimo volje srpskih političara. Nijedan srpski političar nije stajao iza ove tužbe i do nje je došlo preglasavanjem. Pokretanje revizije potpuno je beskorisno i potpuno štetno za unutrašnje prilike i vraća nas 15-20 godina unazad”, pojašnjava Ivanić.

On smatra da će najveću štetu imati oni koji su oko toga i podigli toliku gužvu.

Ivanić je ukazao na činjenicu da prvi put jedan dio predstavnika međunarodnih institucija vrlo jasno govori da je srpska strana u pravu i da ne treba podizati tužbu.

On je naveo da je u ovakvom ambijentu preuranjeno govoriti i o posjeti predsjednika Srbije Tomislava Nikolića BiH, ali da poziv ostaje otvoren.

3 Shares
3 Shares
Copy link