Početna  /  Ivanić: Evropska unija prvi put ozbiljno opredijeljena za BiH
Bosna i Hercegovina

Ivanić: Evropska unija prvi put ozbiljno opredijeljena za BiH

Delegacija BiH, predvođena predsjedavajućim Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem, razgovarala je danas u Briselu s Grupom prijatelja BiH u Evropskom parlamentu, koje su informisali o unutrašnjoj političkoj situaciji u BiH i stanju u regionu.

Mladen Ivanić (Foto: Moja Hercegovina)

U delegaciji je, osim predsjedavajućeg Ivanića, i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić.

Ivanić je u obraćanju evropskim parlamentarcima rekao da je zadovoljan činjenicom da je Evropska unija  prvi put ozbiljno opredijeljena za BiH i da to više nije samo formalna priča.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH naglasio je da je BiH potrebna Evropa, budući da nije dobro da smo izolovani.

,,U slučaju da BiH ostane izolovana, tada još više dolaze do izražaja tri suprotstavljena koncepta. U tom slučaju, takva BiH ne bi bila atraktivna ni investitorima”, rekao je Ivanić.

On je objasnio da BiH mora da radi na promjeni imidža i da je bilo kakav napredak nemoguć bez ispunjavanja osnovnog preduslova- spremnosti na kompromis.

Ivanić je takođe rekao i da je aktuelni saziv Predsjedništva BiH i na tom, ali i na drugim poljima, mogao da uradi mnogo više.

Naglasio je  da su u narednom periodu moguće dvije krupne i pozitivne stvari – sticanje statusa kandidata BiH za EU i aktivacija Akcionog plana za članstvo (MAP), ali bez razgovora o članstvu u NATO-u.

S obzirom na činjenicu da u vezi s tim pitanjem ne postoji saglasnost unutar BiH, predsjedavajući Predsjedništva BiH je rekao da će se tim poslom baviti neke druge generacije političara – saopšteno je iz  Predsjedništva BiH.

Govoreći o situaciji u regionu, Ivanić rekao je da atmosfera nije zadovoljavajuća.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić informisao je evropske parlamentarce o aktivnostima izvršne vlasti na polju evropskih i integracija u NATO, naglasivši da je iza BiH najuspješnija godina u radu na evropskom polju.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić razgovarao je danas i s izvjestiocem Evropskog parlamenta za BiH Kristijanom Dan Predom, kog je informisao o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i pripremama odgovora na Upitnik Evropske komisije.

Sagovornici su izrazili nadu da će, na obostrano zadovoljstvo, BiH ubrzati evropski put, s  posebnim naglaskom na postupak sticanja statusa kandidata.

Ivanić nastavlja radnu posjetu Briselu, a za večeras je planiran sastanak s predsjednikom Evropske narodne partije Jozefom Daulom.

 

0 Shares
0 Shares
Copy link