Ivanić: Dodvoravanje vlastitoj političkoj publici

Nakon današnjih obraćanja medijima Dragana Čovića, Aleksandra Vučića i Bakira Izetbegovića u sklopu posjete Predsjedništva BiH Beogradu, naknadno se obratio i srpski član Predsjedništva BiH, Mladen Ivanić.

Mladen Ivanić (Foto: Moja Hercegovina)

Ivanić je komentarisao pokušaj dogovora o trasi autoputa Sarajevo – Beograd, kazavši da misli da u BiH neće biti dogovora o tome kuda će trasa biti.

“Ja sam jasno rekao da mislim da u BiH neće biti dogovora o tome kuda će trasa autoputa ići. Pošto se entiteti zadužuju, oni će sami odlučivati kuda će ići. Dogovora o tome da je moguća jedna trasa, u ovakvoj BiH, sa ovakvim stvarima koje ste imali priliku vidjeti, je potpuno nerealno očekivati”, kazao je Ivanić.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Ivanić je prokomentarisao i gest Bakira Izetbegovića koji je, iako nije bilo planirano, iskoristio priliku da se obrati medijima.

“Ja ne volim što se ovo desilo i vidjeli ste da sam ćutao, poštujući dignitet zemlje iz koje dolazim i poštujući domaćina. Kako su se drugi ponašali, vi sami procijenite”, kazao je i dodao:

“Mislim da se velikim dijelom ove stvari svode na dodvoravanje vlastitoj političkoj publici. Sad će kod nekoga vjerovatno neki od ovih učesnika biti važni. Suština je, ovo sve pokazuje koliko se BiH udaljava od stabilnosti, ulazi u dublje probleme. Ovo govori o unutrašnjem problemu u BiH, sve dubljim unutrašnjim podjelama. Po mom dubokom uvjerenju, ovo je politika koja će najviše koštati građani BiH”.

Ivanić je još dodao da sve dok građani “ovo ne kazne, bit ćemo suočeni”.

“Dok građani ovo ne kazne, bojim se da ćemo s ovim biti suočeni. Ja u tome neću da učestvujem, ćutao sam, čuvam dignitet zemlje iz koje dolazim BiH”.

Autor