Početna  /  Investitori iz Turske i Austrije u Ljubinju: Projekat solarne elektrane vrijedan 150 miliona?!
Hercegovina ljubinje

Investitori iz Turske i Austrije u Ljubinju: Projekat solarne elektrane vrijedan 150 miliona?!

Ljubinje bi u naredne dvije godine moglo da dobije prvu solarnu elektranu, a za izgradnju su zainteresovani investitori iz Turske i Austrije. Vlada Srpske donijela je Odluku o dodjeli koncesije, a uskoro će biti izabrana najpovoljnija ponuda. Dobrobiti investicije vrijedne oko 150 miliona maraka su višestruke, ne samo za Ljubinje, već i za Hercegovinu.

Dobrobiti investicije za izrazito nerazvijenu opštinu kakva je Ljubinje, bile bi višestruke.

„Bitno je istaknuti mogućnost koncesije na zemljište, prodaju zemljišta, a imali bi povrat od koncesije na električnu energiju; sa tom snagom i brojem sunčanih dana, 400 000 do 500 000 maraka bi bio povrat opštini Ljubinje na godišnjem nivou“, ističe načelnik opštine Ljubinje Darko Krunić.

Uz novac koji bi značajno poboljšao opštinsku kasu i omogućio ulaganja u infrastrukturu, Ljubinjci se nadaju i angažovanju radne snage tokom gradnje elektrane.

Raspisivanje Javnog poziva očekuje se krajem ovog mjeseca, a pravo da se prijave imaju i drugi zainteresovani investitori, ali će prednost pri bodovanju ponuda imati turska kompanija koja je i pokrenula inicijativu.

0 Shares
0 Shares
Copy link