Početna  /  Institut za javno zdravstvo RS: Direktor Zeljković za godinu dana razdijelio skoro 16,5 miliona KM!
Istrage Izdvajamo

Institut za javno zdravstvo RS: Direktor Zeljković za godinu dana razdijelio skoro 16,5 miliona KM!

Foto: Gerila

Piše: Žana Gauk

Sa novih 19 direktnih sporazuma vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković došao je do cifre od 262 ugovora na koja je potrošio 16.419.923 KM budžetskog novca. Za sve ovo nije mu bila potrebna ni puna pandemijska godina. Sa “ruka ruci” ugovorima krenuo je 12. marta 2020, a do milionske cifre došao je devet mjeseci kasnije, 24. decembra.

Dok glasno govori o uvođenju represivnijih mjera za građane i kolapsu zdravstvenog sistema u RS, potpuno opušteno troši budžetski novac pazareći kod fimi koje sam bira.

Posljednji tenderski niz potpisao je u samo dva dana decembra 2020. Odabrao je 15 firmi i razdijelio im 8.849 KM, koje nije imao na umu dok je sastavljao plan javnih nabavki za prošlu godinu. “Sitnije” poslove poreski obveznici 15. decembra platili su firmama “Kefo”, “Sinex laboratorija”, “Agromehanika”, “Biscommerce”, Kosić kompanija”, “C-auto”, “Aqua tim”, “Tenen”, “Centrum Trade” i “Singerica lift”, a 24. decembra “Sampro Software”, “Management Systems Certification”, SP “Čola”, “Vizija komunikacije” i “Satwork”.

Zeljkoviću ovo svakako nije prvi put. Kako je Žurnal pisao, od 16. do 30. novembra prošle godine potpisano je čak 157 direktnih sporazuma vrijednih oko 117.000 KM, a u samo dva slučaja bili su poznati predmeti ugovora. Drugim riječima, za čak 155 ugovora na koje je stavio potpis uopšte nije naveo šta je konkretno kupovao i plaćao.

U jednom danu s njemačkom firmom “RadPro International GmbH“ kadar “Ujedinjene Srpske” Nenada Stevandića potpisao je dva ugovora vrijedna 12.974 KM. Firmi „Aries“ su u dva dana dodijeljena dva ugovora vrijedna 8.365 KM. „Mint ICT“, kompanija koja se bavi uslugama projektovanja, održavanja i isporuke informacionih sistema i prateće opreme, od Instituta je dobila 7.482 KM, „EF REVIZOR“ 6.961 KM, „Grafix S.P.“ 6.739 KM

Najviše direktnih sporazuma potpisao je sa štamparijom „OCTOPRINT“ – osam nabavki vrijednih 3.963 KM, firmom “ELEKTRO RAČIĆ“- šest nabavki u vrijednosti od 3.738 KM, „ENA” – pet nabavki od 4.254 KM, „GMTEL LOGISTICS“ – pet nabavki vrijednih 5.996 KM

POGRIJEŠILI SMO, NEĆEMO VIŠE

Za cjepkanje javnih nabavki i dijeljenje ugovora mimo Zakona Zeljković je nespretno pokušao da se opravda. U dopisu Žurnalu stajalo je:

“Prilikom unošenja postupaka javnih nabavki koje pominjete u svom dopisu u aplikaciju portala Javnih nabavki BiH, došlo je do tehničke greške prilikom koje je u polje ‘Naziv i predmet ugovora’ unesen redni broj postupka iz Кnjige ulaznih faktura. U narednom periodu pokušaćemo da to ispravimo. Pomenute procedure nisu provedene samo u jednom mjesecu, već u periodu od nekoliko mjeseci, ali su zbog opterećenosti nadležne službe koja se bavi javnim nabavkama uneseni naknadno, zbirno, u okviru jednog mjeseca. Institut za javno zdravstvo RS objavljivao je i nastaviće objavljivati sve postupke javnih nabavki na web portalu Javnih nabavki BiH. Nabavke koje su provedene u prošloj godini u većini slučajeva su bile planirane, izuzev pojedinih, koje su zbog pojave virusa korona i epidemiološke situacije obavljene mimo Plana nabavki”.

ZELJKOVIĆ POTPISUJE I SUBOTOM

U vrijeme dok se građanima RS svakodnevno ulijevala po nova doza straha od represija usred pandemije korona virusa, Zeljković je vježbao za obaranje rekorda. Za samo jedan dan dodijelio je 50 ugovora, da bi novcem građana RS kupovao nepoznatu robu. Nije štedio, sve je platio oko 200.000 KM!

Po navici, sam je birao i firme kojima je dodijelio poslove. Kako nijedna nabavka nije prelazila iznos od oko 7.000 KM, tako mu nije bilo teško da sve direktne dilove potpiše 16. maja 2020. U subotu, kada Institut ne radi.

Zanimljivih ugovora Zeljkovića i odabrane poslovne elite nije manjkalo. Turističkoj agenciji “Travel For Fun” Saše Markovića direktor Instituta je, za nabavku 80.500 komada medicinske zaštitne opreme, dao 2.794.545 KM, što je portal “InfoVeza” detaljno istražio.

Zaštitna odijela trebalo je da kroz dva ugovora vrijedna ukupno 827.190 KM Institutu za javno zdravstvo isporuči i “Emgen”, a potom i “Prevent” za 702.000 KM. Nadalje, uslijedila su i dva ugovora sa “Biosistemima” za nabavku RT PCR aparata od 56.160 KM i 168.480 KM, “Sanitekstom” za kupovinu hirurških maski – 819.000 KM, “Shimadzuom” za kolor dopler – 65.192, firmom “Đaković d.o.o” za respirator – 140.000 KM, “Perfect Cleanom” za dezinfekciju – 39.592 KM

Za brže testiranje brzo je, sa “Elektro-Račićem”, sklopljen ugovor za kupovinu agregata – 68.223 KM, sa “A.R.M.S. Sistemima” za termalne kamere – 34.983 KM, sa “V Group Palis” za 70% alkohol – 93.600 KM… Među skupljim ugovorima je i onaj sa “AKO MEDOM” za nabavku 5.000 testova za brzo testiranje na koronu – 1.755.000 KM

Šta je isporučeno, a šta nije – iz Instituta nije saopšteno!

PAKUJ ŠATORE, MOTAJ KABLOVE

Direktor Zeljković počesto je, tokom pandemije, “proklizavao” pored Zakona o javnim nabavkama BiH. Kako je Žurnal takođe pisao, osokoljen osjećajem moći koji mu je dala vlast u Republici Srpskoj i krajnje bahatim i kriminalnim zahtjevom Vlade RS, ne razmišljajući mnogo, dva dana prije uvođenja vanrednog stanja u RS, 26. marta, potpisao je ugovor sa Slavenom Ristićem, vlasnikom bijeljinske firme “Balkan Global” i većinskim vlasnikom Tehničkog remonta Bratunac, za nabavku mobilne bolnice. Iz Njemačke! Ugovor je bio težak 4.287.878 KM sa uračunatim PDV-om.

Da stvar bude gora, ispostavilo se da nije riječ ni o kakvoj njemačkoj bolnici, već, sasvim sigurno, vojnom objektu, koji je već bio u vlasništvu Tehničko remontnog zavoda Bratunac, koji se bavi namjenskom industrijom.

Avion sa šatorima na aerodrom Mahovljani sletio je 3. aprila. Bolnica nikada nije opremljena. Nakon hapšenja premijera Federacije BiH Fadila Novalića, šefa Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka i vlasnika firme “Srebrena malina” Fikreta Hodžića, zbog afere “respiratori”, Zeljković brže-bolje najavljuje raskid ugovora “jer dobavljač nije ispoštovao rokove”. Novac je, prema Rističevim tvrdnjama, vraćen u javnu kasu.

Grubo kršenje Zakona radi trošenja javnog novca ni tada, a ni danas nije brinulo glavne aktere. Republičko javno tužilaštvo tek je “formiralo predmet”.

Izvor: zurnal.info

2 Shares
2 Shares
Copy link