Početna  /  INSAJDER OTKRIVA: U četvrtak “Dan D” – evo šta spremaju Dodik, Čović i Izetbegović!
Bosna i Hercegovina

INSAJDER OTKRIVA: U četvrtak “Dan D” – evo šta spremaju Dodik, Čović i Izetbegović!

Sastanak lidera SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH, Milorada Dodika, Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića, na kojem će pokušati da se dođe do dogovora o formiranju vlasti na nivou BiH najvjerovatnije će biti održan u četvrtak, saznaje Insajder.

Odlično obaviješteni izvori portala Insajder otkrivaju da su savjetnički timovi trojice stranačkih lidera prethodnih dana sastavili tekst dokumenta kojeg bi Dodik, Izetbegović i Čović trebalo da potpišu, a koji bi, prema tvrdnjama naših sagovornika, predstavljao kompromisno rješenje u kojem ne bi bilo pobjednika i poraženih.

– Nakon što je pročitao predloženi tekst, srpski član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je svojim najbližim saradnicima da je to za njega prihvatljivo, uz uslov da se u finalnoj verziji naglasi da “to nije ANP i da nema njegovog slanja u Brisel”. Nakon toga, u izradi je novi tekst deklaracije koji bi bio neutralan i odnosio bi se na reformu Oružanih snaga BiH, što bi predstavljalo zamjenu za sporno pitanje ANP-a – otkriva Insajder.

Oni dodaju i to da najveće zasluge za ponovno približavanje žestoko podijeljenih strana po pitanju ANP-a nosi bivši visoki predstavnik u BiH i sadašnji šef OEBS-a, Miroslav Lajčak, koji je nedavno bio domaćin iznenadnog sastanka sa Dodikom i Čovićem.

– Poslije tog sastanka ponovo su odmrznuti pregovori između SNSD-a, SDA i HDZ-a o formiranju nove vlasti na bh. nivou, a u prilog tome govori i pomirljiv stav Bakira Izetbegovića prilikom njegovog nedavnog gostovanja na RTRS-u, kada je lider SDA rekao da Srbima niko ne želi da nametne ulazak u NATO, te da je sve stvar dogovora – ističu naši sagovornici.

18 Shares
18 Shares
Copy link