Početna  /  Indeks Plenkoviću i Kolindi poklanja spot: Tompson – Jasenovac i Gradiška Stara
Hrvatska Vijesti

Indeks Plenkoviću i Kolindi poklanja spot: Tompson – Jasenovac i Gradiška Stara

Nakon što su mariborske vlasti zabranile koncert Marka Perkovića Tompsona, pjevač je zatražio zaštitu hrvatskih vlasti, a u njegovu zaštitu odmah je stao vrh države – premijer i predsjednica.

Podsjetimo, mariborske vlasti odluku o zabrani koncerta donijele su na temelju preporuke slovenske policije koja je zaključila da bi “na mariborski Tompsonov koncert mogle doći osobe iz susjednih država koje su karte kupovale preko interneta”. Zbog toga je slovenska policija ocijenila da bi na koncertu mogao biti povećan rizik od počinjenja kaznenih djela, piše Index.hr.

Kud Tompson okom, tud Plenković i Kolinda skokom

Tompson je poznat po tome da je zaradio milione na pjesmuljcima o patriotizmu, bogu i porodici, a nakon te odluke Slovenaca krenuo je u ofanzivu u populističkim medijima, pa je tako zatražio zaštitu hrvatskih vlasti. Nije dugo trebalo čekati na reakciju premijera Andreja Plenkovića i predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koji su odmah poslušali Tompsonov zahtjev i pokrenuli diplomatsku akciju prema Sloveniji.

Kolinda je tako poručila kako je zabrana “kontradiktorna, jer je muzika tu da spaja ljude”. Kakvi su to ljudi koje “spajaju” pjesme o klanju Srba i leševima koje nosi Neretva, predsjednica se nije sjetila da pojasni.

Dok je Tompson pjevao “Jasenovac”, Plenković je bio u Briselu

Plenković, na primjer, ne vidi razlog za žurbu u situaciji kad mu u vladi nedostaju četiri ministra, ali je požurio da bi u predizborno vrijeme zaštitio jednu od ikona desnice, pa je tako odmah zatražio od hrvatske veleposlanice u Ljubljani da “ispita o čemu se radi i da nas izvijesti o tome koji su razlozi za zabranu koncerta”.

“Meni nije poznato koji bi to razlozi mogli biti”, izjavio je Plenković koga osim anemije, očito trese i amnezija.

Naime, još 2003. godine Index je objavio snimak koja dokazuje da je Tompson na svojim koncertima pjevao pjesmu “Jasenovac i Gradiška Stara” koja slavi Antu Pavelića i ustaške zločine nad Srbima. Tompson je prvo tvrdio da se toga “ne sjeća”, da bi nedugo nakon toga priznao da je ipak pjevao dotičnu pjesmu i to, da se poslužimo Tompsonovim riječima, “svugdje po hrvatskim trgovima i dvoranama”.

Te 2003. godine Plenković je bio u Briselu, pa možda nije pratio događaje u Hrvatskoj kao mi koji smo bili ovdje sve to vrijeme. S obzirom na to da Plenković ne zna šta je to Tompson pjevao i šta se događa na njegovim koncertima, vrijeme je da ga podsjetimo.

Ovo je tekst pjesme koju je pjevao Tompson i to, po spostvenom priznanju, ne jednom.

“Jasenovac i Gradiška Stara, to je kuća Maksovih mesara
Kroz Imotski kamioni žure, voze crnce Francetića Jure
U Čapljini klaonica bila, puno Srba Neretva nosila

Oj Neretvo teci niza stranu, nosi Srbe plavome Jadranu
Ko je moga zamisliti lani, da će Božić slavit partizani
Tko je reka, jeba li ga ćaća, da se Crna Legija ne vraća

Gospe sinjska ako si u stanju, uzmi Stipu a vrati nam Franju
Oj Račane jeba ti pas mater, i onome tko je glasa za te
Sjajna zvijezdo iznad Metkovića, pozdravi nam Antu Pavelića”

Plenković se pravi mutav, a Tompsonu zabranjuju koncerte u Austriji, Švicarskoj, Njemačkoj…

Ako premijera treba podsjetiti šta su bili Jasenovac i Stara Gradiška, ko su bili Maks Luburić, Jure Francetić i Ante Pavelić, učinićemo i to. U međuvremenu, neka premijer posluša pjesmu “Jasenovac i Gradiška Stara” i neka pogleda snimke s Tompsonovih koncerta, na kojima se nerijetko vide nacistički pozdravi, a publika redovno uoči izvođenja pjesme “Bojna Čavoglave” urla ustaški pozdrav “za dom spremni”, s kojim ta pjesma i počinje.

Ako ni nakon toga Plenkoviću ne bude jasno zbog čega je Tompsonov koncert zabranjen u Sloveniji, neka se obrati onima koji su odlučili da zabrane njegove koncerte u Austriji, Švicarskoj i Njemačkoj. Kad već Plenković očito nije upoznat sa situacijom u Hrvatskoj, možda mu kolege iz Evropske unije mogu objasniti zbog čega je Tompson itekako problematičan u civilizovanom svijetu.

16 Shares
16 Shares
Copy link