Početna  /  Igor Crnadak: Jednog kandidata daje SDS, jednog PDP – ime će biti poznato prije Nove godine
Izdvajamo Republika Srpska

Igor Crnadak: Jednog kandidata daje SDS, jednog PDP – ime će biti poznato prije Nove godine

Potpredsjednik PDP i narodni poslanik Igor Crnadak kaže da će se do kraja ove godine znati ime kandidata PDP za jednu od funkcija na narednim izborima. Najavljuje da na posebnoj sjednici NSRS ova stranka neće podržati ”sulude incijative” Dodika i SNSD-a.

Crnadak je u intervjuu za Mondo još rekao da se nada da će iza kandidata za predsjednika Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH stati sve stranke i pojedinci iz opozicije. Ime svog kandidata PDP će znati u narednih par nedjelja. Komentarisao je i mandat Draška Stanivukovića na mjestu gradonačelnika Banjaluke.

Bivši ministar inostranih poslova u Savjetu ministara BiH tvrdi da Republika Srpska ima jako uporište u međunarodnoj politici i da se taj status mora sačuvati po svaku cijenu, a da nije vrijeme za, kako je rekao, ”sulude inicijative” Milorada Dodika.

Da li će PDP imati kandidata za jednu od dvije najvažnije funkcije na narednim izborima i ko će to biti?

PDP će imati kandidata. Napravili smo bazični dogovor na opozicionoj strani političkog spektra u Republici Srpskoj da temelj opozicije budu dvije stranke, to su PDP i SDS i jedan kandidat će doći iz PDP, drugi iz SDS. To je dogovor iz januara ove godine kada su počeli razgovori.

Mi želimo na platformi podrške za ova dva kandidata da vidimo sve stranke i pojedince koji žele promjene i koji su iskreno protiv ovog režima. Ne možete zanemariti izuzetne pojedince koji su dali ogroman doprinos poput Nebojše Vukanovića, niti neke partije koje su nedavno napustile vladajući režim i odlučile da djeluju opoziciono, kao ni pojedince koji djeluju lokalno. Dva kandidata treba da okupe taj cijeli spektar oko sebe.

Ko će biti kandidat?

Što se tiče imena vi znate da smo mi u PDP rekli da se tu razgovori već vode. Ja očekujem, mogu reći možda do sada najprecizniju stvar koju je neko iz PDP rekao, a to je da ćemo mi vrlo brzo, vjerovatno već do kraja ove godine imati ime. Ono što je najvažnije, to ime će iza sebe imati kompletnu strukturu PDP-a, rukovodstvo i sve naše odbore i biće saopšteno u potpunom jedinstvu i tako će ići u kampanju.

Da li su DNS i SPS stalni ili povremeni dio opozicije?

Ja ne volim da komentarišem druge političke partije i mislim da ovdje treba pustiti da vrijeme pokaže svoje. Oni su donijeli odluke da budu protiv ovog režima, imaju određene hipoteke iz vremena kada su bili sa SNSD, ali su odlučili da idu protiv režima, da budu za promjene i treba im pustiti da u svom djelovanju to i pokažu. To se odnosi na svakog ko do izbora bude beskompromisno protiv režima, ko bude pokazivao spremnost da ne kalkuliše sa drugom stranom.

Kako se Draško Stanivuković snašao kao gradonačelnik Banjaluke?

Draško Stanivuković i PDP su ostvarili – to se već pomalo zaboravilo – uz pomoć drugih opozicionih faktora u Banjaluci, najveću pobjedu ovog bloka od 2014. godine i pobjede Mladena Ivanića nad Željkom Cvijanović. Možemo reći da su prošle godine Stanivuković, PDP i opozicija kreirali najveći poraz SNSD poslije ko zna koliko godina. Najvažnije, ta pobjeda je razbila led i otvorila put pobjedama na budućim izborima. Zbog dnevne politike i velike opstrukcije koju odbornička većina predvođena SNSD-om pravi gradonačelniku u njegovom poslu, izgubio se taj jedan efekat Draškove pobjede.

Ako ostavimo tu pobjedu sa strane, da li je Stanivuković uspješan kao gradonačelnik?

Za bilo koga ko obavlja bilo koji posao možete reći da je moglo bolje, ali suština je da je veliki broj obećanja ispunjen: od gradskog prevoza, preko čekanja u vrtićima, besplatnih udžbenika, uvođenja više reda, evo i slučaj “Kajak terasa” je riješen nakon više mjeseci.

Nemojte zaboraviti, navešću banalnu stvar, da imate većinu u gradu kojom upravlja SNSD a koja više želi da Draško ne uspije nego da su ulice čiste, koja se više brine o tome da on ne uspije nego za to što u dijelovima centra grada nema rasvjete, jer je ne daju novac da se to riješi, ili što nema sredstava da se pokosi trava…U gradu vlada jedna toksična atmosfera koju kreira skupštinska većina.

S jedne strane dobar dio obećanja je ispunjen, a s druge strane kada bi se ušlo u detaljno, u svakom poslu možete bolje uraditi. Ali ja očekujem da Draško u narednom periodu nastavi još bolje i ispuni još više svojih obećanja.

Kako će PDP glasati na narednoj posebnoj sjednici o informacijama o vraćanju nadležnosti?

Mi ćemo vidjeti na koji će način PDP pristupiti temama onda kada sjednica bude zakazana. Nećemo pratiti nekakve sulude inicijative koje mogu da vode u incidente i sukobe – čuli smo od lidera SNSD da postoji namjera oko opkoljavanja kasarni, protjerivanja SIPA i OSA, zabrane djelovanja na teritoriji Republike Srpske svih policijskih i pravosudnih institucija sa BiH nivoa i slično – inicijative tog tipa nećemo podržati.

Konačnu odluku o stavu PDP imaćemo kada sjednica konačno bude zakazana, a još nemamo datum.

Smatrate li da bi Dodik to što navodite stvarno uradio ili je to čisto političko oružje, iznošenje maksimalističkih zahtjeva?

Činjenica je da Republika Srpska ima mnogo daleko važnijih pitanja iz oblasti ekonomije i borbe proiv korupcije. Dodik i SNSD ovo rade kako bi dobili jednu atmosferu napetosti i sukoba i kako bi u takvoj atmosferi još jednom ušli u izbore i prevaraili birače. Bez obzira na to, mi moramo djelovati ozbiljno i ne smijemo se igrati sa Republikom Srpskom. Imamo praktično državu u državi i poigravanje sa tim što imamo je opasno i nećemo to podržati bez obzira šta je u glavi onih koji to predlažu, da li da idu do kraja ili se misle povući.

Izvor: Mondo

6 Shares
6 Shares
Copy link