Početna  /  Hrvatska dostavila pisanu saglasnost za otvaranje Poglavlja 23
Hrvatska Srbija Vijesti

Hrvatska dostavila pisanu saglasnost za otvaranje Poglavlja 23

Hrvatska je dostavila pisanu saglasnost za otvaranje Poglavlja 23, potvrdili su diplomatski izvori za Tanjug.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Prema nezvaničnim izvorima, na današnjem sastanku COREPER-a u Briselu, pitanje otvaranja poglavlja 23 će biti na dnevnom redu i očekuje se da će svih 28 država članica dati zeleno svetlo za otvaranje ovog poglavlja, prenosi B92.

Šef hrvatske diplomatije Miro Kovač izjavio je sinoć da je Hrvatska obezbedila da njeni zahtevi uđu u pregovarački proces Srbije i EU i da Hrvatska može biti zadovoljna postignutim, prenela je Hina. Kako je rekao, Hrvatska je uspela da u pregovarački proces Srbije i EU budu ugrađeni njeni zahtevi: puna saradnja Srbije s Haškim sudom, puna primena domaćih i međunarodnih obaveza Srbije u zašštiti manjinskih prava, uključujući i prava hrvatske manjine, i cilj izbegavanja konflikata pravosuđa u procesuiranju ratnih zločina.

– Bez tih spomenutih definisanih kriterijuma nema napretka na tom planu. Zato će Hrvatska dozvoliti da se sada i pristupi definisanju prelaznih merila za poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa Srbijom – rekao je juče hrvatski ministar.

Rešenje najavljeno prošle nedelje

Hrvatska je, naime, kao članica Evropske unije, svojim uslovima do sada blokirala otvaranje Poglavlja 23, ali je tokom prošle nedelje iz Brisela stigla poruka da je rešenje pronađeno i da će tokom ove nedelje ono biti i ozvaničeno.

– Blizu smo rešenja, moguće je da ćemo ga postići vrlo skoro, na tragu smo i delujemo konstruktivno – izjavio je hrvatski ministar inostranih poslova Miro Kovač prošle nedelje na vanrednoj konferenicji za novinare, povodom najave da će Hrvatska odblokirati otvaranje poglavlja 23 za pristup Srbije Evropskoj uniji.

0 Shares
0 Shares
Copy link