Početna  /  Hakerski napadi: Svi putevi vode do Sjeverne Koreje?
Svijet Vijesti

Hakerski napadi: Svi putevi vode do Sjeverne Koreje?

Bezbjednosne kompanije smatraju da postoje naznake o mogućoj povezanosti Sjeverne Koreje sa sajber napadima širom svijeta proteklog vikenda.

Ilustracija (Foto: Reuters)

U prvim preliminarnim zaključcima masovnih hakerskih napada koji su zablokirali na stotine hiljada kompjutera u 150 zemalja ,,Guglov” istraživač Nik Mehta objavio je kompjuterski kod koji je pokazao sličnosti između virusa ,,VonaKraj” i hakerske akcije iz 2014. godine koju su mnogi pripisali Pjongjangu, prenosi AFP.

Drugi eksperti su odmah reagovali na tu objavu kao na znak – mada ne definitivan – da Sjeverna Koreja možda stoji iza najnovijeg sajber virusa.

Istraživači u bezbjednosnoj kompaniji ,,Kasperski”, sa sjedištem u Rusiji, rekli su u ponedjeljak da je to dosad najvažniji trag u vezi sa virusom, koji bi, smatraju, mogao da bude ,,ključ za rješavanje misterije”.

,Za sada je potrebno dodatno istraživanje starijih verzija virusa”, naveli su istraživači firme ,,Kasperski”.

Oni objašnjavaju da sličnosti u kodu ukazuju na hakersku grupu koja nosi šifrovano ime ,,Lazarus”, a za koju se vjeruje da stoji iza hakovanja “Soni pikčersa” 2014. godine za šta je optuživana Sjeverna Koreja.

Grupa Lazarus se sumnjiči i za hakovanje centrale banke Bangladeša i drugih meta u globalnom finansijskom sistemu. ,,Obim operacija Lazarusa je šokantan”, kažu u firmi “Kasperski”.

Još jedna bezbjednosna kompanija, ,,Simantek”, takođe je uočila sličnosti između virusa ,,Vona Kraj” i metoda koje koristi grupa Lazarus, ali napominje da te sličnosit ,,za sada samo predstavljaju slabe veze”.

Moguće je i to da je kod koji je korišćen u programu ,,Vona Kraj” samo prekopiran iz štetnog programa grupe Lazarusa, a da nema nikakvu direktnu vezu s tom grupom, navodi AP.

U svakom slučaju, istraživanja se nastavljaju.

Podsjetimo, u najvećem do sada masovovnom hakovanju računara širom svijeta zablokirali su se računari u bolnicama, školama, bankama, ministarstvima, pumpama, željezničkim stanicama….širom svijeta. Prema prvim naznakama put virusa vodi od američke NSA, na šta je upozorio i sam Edvard Snouden, inače bivši radnik te bezbjednosne agencije koji je postao poznat po tome što je obelodanio škakljive podatke NSA.

Predsjednik ,,Majkrosofta” takođe je sugeriosao da bi virus koji je ,,zarazio” računare mogao da potekne od NSA, ali je takođe rekao i da su svjetske vlade na neki način same krive za to što se dogodile jer su bile nedovoljno transparentne.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je u Pekingu, da je virus očigledno razvijen u Americi.

,,Čak su i iz Majkrosofta bili jasni i otkrili da su virus stvorile američke tajne službe”, rekao je ruski predsjednik i dodao da će se špijunima osvetiti zlonamerni softver koji plasiraju na internetu, prenosi Raša tudej.

0 Shares
0 Shares
Copy link