Početna  /  Građani Foče traže izjašnjenje odbornika o gradnji MHE na Bjelavi i drugim rijekama Foče
Izdvajamo Republika Srpska

Građani Foče traže izjašnjenje odbornika o gradnji MHE na Bjelavi i drugim rijekama Foče

Internet magazin ”Moja Hercegovina” je nedavno snimio reportažu o građanskim aktivistima iz Foče koji su se okupili oko ideje zaštite fočanskih rijeka koje su ugrožene najavama ali i gradnjom mini hidroelektrana. Moru nelogičnosti, ilegalnim radnjama i stihijskom planu uništenja prirodnih ljepota Foče i dalje se ne nazire kraj. Članovi udruženja građana ”Bjelava” i ”Sačuvajmo rijeke Foče” oglasili su se saopštenjem u kojem se navodi da se upornim odgađanjem redovne sjednice skupštine opštine Foča na kojoj je jedna od tačaka dnevnog reda trebala biti i gradnja MHE ne postiže ništa, ujedno poslavši otvoreni poziv odbornicima skupštine opštine Foča da se izjasne po pitanju gradnje MHE na Bjelavi ali i na drugim fočanskim rijekama.

Saopštenje prenosimo u cjelini i bez izmjena, uz napomenu da je pisano 9.10. tekuće godine:

Nakon što je 01. oktobra odgođena 41. redovna sjednica SO Foča zbog nedostatka kvoruma, što se nije desilo u poslednjih 10 godina, najavljeno je održavanje nove sjednice u roku od 15 dana. Ipak, danas je iz kancelarije Predsjednika SO saopšteno da nije održan Kolegijum SO Foča na kome je trebalo da se odredi termin održavanja odgođene sjednice fočanskog parlamenta, ponovo zbog nedostatka kvoruma.

Podsjećamo da je na 41. Sjednici SO Foča jedna od tačaka dnevnog reda je bila i tačka „Informacija o aktivnostima na izgradnji mHE Bjelava”. Iako su predstavnici UG „Bjelava“ 15.07.2020. god. na sastanku sa Predsjednikom SO Foča podnijeli zahtjev za održavanje posebne sjednice SO na temu izgradnje mHE na rijeci Bjelavi, Kolegijum SO nije prihvatio zahtjev, već ga je preinačio u odobravanje samo jedne tačke dnevnog reda na redovnoj 41. Sjednici SO Foča i to na prijedlog Odjeljenja za prostorno uređenje Opštine Foča.

Iz UG „Bjelava“ poručuju da su pripremili Deklaraciju pod nazivom „Opština protiv izgradnje malih hidroelektrana“, koji je u skladu sa Arhuskom konvencijom usvojenom 25.06.1998. godine i Deklaracijom o zaštiti rijeka Zapadnog Balkana koja je usvojena 28.09.2019. godine, kao i odlukama o moratorijumu na gradnju mHE koje usvajaju opštine u našoj okolini.

Građani Foče su od početka radova na gradnji mHE u slivu rijeke Bjelave upozoravali na brojene neregularnosti. Svi radovi su izvođeni pod opravdanjem geoloških istraživanja za koja jedino postoji dozvola. Radovi su premašili projektom predviđene istražne radnje, ne samo po vrsti izvedenih radova, nego i po lokalitetu na kojima su sprovedeni. Naime, duž Velike Bjelave, u zoni sanitarne zaštite izvorišta Lučka vrela,  probijena je trasa za budući cjevovod. Navedena trasa je izašla iz rejona dozvoljenog istražnog polja u dužini od preko 3 km.

U junu su pokrenuli i inicijativu protiv izgradnje mHE na teritoriji opštine Foča te je preko 3000 stanovnika Foče svojim potpisom iskazalo protivljenje i duboku zabrinutost zbog izgradnje mHE na rijekama Bjelava, Mala i Velika Bjelava i planirane izgradnje mHE na rijekama opštine Foča.

Zbog važnosti pitanja izgradnje mHE, insistiramo od svih aktivnih političkih subjekata na području opštine Foča da ispune svoju dužnost i upoznaju javnost sa svojim stavom, te ističemo da ćemo svakom odborniku poslati dopis sa jasnim pitanjima u vezi izgradnje mHE na rijeci Bjelavi, a o njihovim odgovorima ćemo blagovremeno informisati javnost.

PRAVO GRAĐANA JE DA ZNAJU STAVOVE ODBORNIKA KOJI IH PREDSTAVLJAJU – navodi se u saopštenju.

 

 

0 Shares
0 Shares
Copy link