Početna  /  Grad iz kog se odlazi: Sive boje Gacka iz ugla socijalne službe
gacko Hercegovina

Grad iz kog se odlazi: Sive boje Gacka iz ugla socijalne službe

GACKO – Socijalna slika opštine Gacko je nevesela, a u budućnosti će biti još sumornija – zaključak je koji se nameće čitajući izvještaj Centra za socijalni rad koji je na posljednjoj sjednici lokalnog parlamenta izazvao najviše reakcja odbornika.

Foto: Moja Hercegovina

Uprkos finansijskim i ljudskim potencijalima koji na lokalnom nivou mogu da obezbjede socijalnu sigurnost građana, u stvarnosti to nije slučaj, a u budućnosti će biti i nemoguće, stoji u izvještaju koji potpisuje direktor ustanove Ranko Mastilović.

Ovu tvrdnju potkrepljuje činjenicom da je udeo zaposlenih i mladih u ukupnoj populaciji premali za optimistične projekcije vremena koje dolazi.

Iako je u ovoj opštini zaposleno 3.222 lica, nezaposlenost je jedan od osnovnih faktora koji utiču na socijalnu sigurnost, a trenutno je na birou 981 osoba od čega je 180 starosti preko 50 godina. Oni će sa 65 godina doći u Centar kako bi ostvarili bilo kakav vid zaštite, predviđaju nadležni.

Veliki problem su negativni demografski trendovi koji vladaju i u ovoj maloj hercegovačkoj opštini. Starih preko 65 godina je oko tri hiljade, dok mladih do 18 godina ima tek 1750. Za dvije decenije broj novorođenčadi se prepolovio, pa se posljednjih godina rađa oko 75 djece.

[mhc_antrfile naslov=”Lijekova i igara”] Nova realna radna mjesta gotovo da ne postoje, a posljednjih godina profit ostvaruju samo apoteke i kladionice. U gradu trenutno ima 12 kladionica i 5 apoteka što možda ukazuje na pravo stanje svijesti građana – nada u brzo bogaćenje bez rada i veliki broj oboljelih građana- stanje bezidejnosti koje vodi u apatiju, stoji u godišnjem izveštaju Centra za socijalni rad Gacko.
[/mhc_antrfile]

Predstavnici lokalne vlasti ne propuštaju priliku da naglase da u odnosu na druge opštine izdvajaju najviše za podsticanje nataliteta. Svakom novopečenom bračnom paru se uruči novčana čestitka od 500 KM, a roditeljima trećeg i četvrtog djeteta hiljadu, odnosno hiljadu i po maraka. Međutim, ova jednokratna pomoć ne daje očekivane rezultate što potvrđuju podaci sa terena. Smanjuje se broj sklopljenih brakova, a i beba.  Ne treba biti pretjerano mudar da se zaključi da nikakva jednokratna pomoć ne može napraviti kvalitetnu promjenu u ovoj oblasti. Da bi se djelovalo pronatalitetno mora da postoji permanentna briga za porodice, posebno višečlane, majke i djecu. U opštni Gacko, kao i u cijeloj RS, ona izostaje. Stoga su, posebno u malim sredinama, ovakvi trendovi logična posljedica.

Gacko je i mjesto iz koga se odlazi. U prošloj godini se odjavilo 76 lica, a broj onih koji su otišli je i veći budući da se seli radno sposobno stanovništvo bez odjave mjesta prebivališta. Primjetan je i trend preseljenja u susjedne opštine, Bileću, Trebinje, pa čak i Nevesinje – zbog zagađenja.

I zdravstvena slika je nepovoljna, preko 150 oboljelih od karcinoma (pluća i grla), preko 400 sa bolestima respiratornih organa, veliki broj djece sa ekcemima i alergijama.

Svi ovi pokazatelji usložnjavaju stanje u oblasti socijalne zaštite.

Stoga su odbornici na sjednici zaključili da se na narednom zasjedanju osnuje radno tijelo čiji će zadatak biti da definiše smjernice pronatalitetne politike kao i da pripremi teren za osnivanje dnevnog centra za stare.

Milanka Kovačević

0 Shares
0 Shares
Copy link