Ponedjeljak, 27.01.2020
More
  Početna Vijesti

  Generalni štrajk u Grčkoj, na startu turističke sezone

  Podijeli:

  ATINA – Hiljade radnika u grčkom privatnom i javnom sektoru, uključujući i zaposlene u javnom saobraćaju, s izuzetkom metroa, u avio i brodskim kompanijama i u medijima učestvovaće danas u generalnom štrajku i “Danu akcije širom zemlje”.

  Grke su na generalni štrajk, na startu turističke sezone, pozvali Generalna konfederacija zaposlenih Grčke (GSEE) i najveća sindikalna organizacija ADEDI.

  Kako javlja grčka novinska agencija ANA, gradski autobusi i trolejbusi će danas skratiti jutarnje i večernje smjene, dok u četvrtak neće uopšte raditi zbog 24-časovnog štrajka koji je proglasila federacija njihovih sindikalnih organizacija.

  Vozači tramvaja će takođe danas djelimično obustaviti rad, i voziće u periodu od između 9:00 i 21:00h.

  Avio-kompanija Egean Erlajns je upozorila putnike na promjene reda letenja i otkazivanje letova u srijedu zbog obustave rada zaposlenih u kontroli letenja od 10:00 do 13:00 časova u Atini.

  Šest letova Egean Erlajnsa i Olimpik Era će biti otkazano, a vrijeme poletanja na 50 linija će biti promijenjeno, o čemu putnici mogu da se informišu na veb sajtovima tih avio-kompanija ili pozivanjem svog putnog agenta.

  Od sutra će, takođe, tokom naredna 24 sata ostati usidreni i svi brodovi širom grčkih luka na poziv njihovog sindikalnog saveza Panhelenik Simen (PNO).

  “Raspuštanje fonda socijalne pomoći i oduzimanje sve njegove pokretne i nepokretne imovine, uništavanje sastava posada putničkih brodova, navodno novo povećanje doprinosa za osiguranje, kao i novi rezovi osnovnih i dopunskih penzija i neisplaćene beneficije posadama, rast nezaposlenosti u (brodskoj) industriji, rad na crno bez uplaćivanja doprinosa, kršenje radnih prava i stalno pogoršanje socijalne sigurnosti i nepokrivanje troškova lečenja aktivnih i penzionisanih pomoraca, ne može i ne treba da ostane bez odgovora”, naveo je u saopštenju PNO.

  Generalnom štrajku će se pridružiti i svi privatni i javni masovni mediji u Grčkoj, uključujući i novinsku agenciju ANA, koji neće raditi 24 sata, počev od jutros od 6:00 sati, objavilo je Udruženje sindikata novinara u Atini, ESHEA.

   

  Podijeli:

  Izdvojene vijesti

  Kako da dizelaš bolje upali na niskim temperaturama

  Stigli su minusi, a svi vozači zbog zimskih vremenskih uslova ispaštaju po takvom vremenu i niskim temperaturama, a posebno vozači automobila sa dizelskim gorivom. Kako...

  Podmetnuli mu 80.000 dolara, moraju da plate 5.000 KM

  Radio-televizija Republike Srpske i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete. Prvostepenu...

  Eko fond “obasjao” MG Sunce

  Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po...

  POVEZANE VIJESTI