Početna  /  Generalni štrajk u Grčkoj, na startu turističke sezone
Svijet Vijesti

Generalni štrajk u Grčkoj, na startu turističke sezone

ATINA – Hiljade radnika u grčkom privatnom i javnom sektoru, uključujući i zaposlene u javnom saobraćaju, s izuzetkom metroa, u avio i brodskim kompanijama i u medijima učestvovaće danas u generalnom štrajku i “Danu akcije širom zemlje”.

Grke su na generalni štrajk, na startu turističke sezone, pozvali Generalna konfederacija zaposlenih Grčke (GSEE) i najveća sindikalna organizacija ADEDI.

Kako javlja grčka novinska agencija ANA, gradski autobusi i trolejbusi će danas skratiti jutarnje i večernje smjene, dok u četvrtak neće uopšte raditi zbog 24-časovnog štrajka koji je proglasila federacija njihovih sindikalnih organizacija.

Vozači tramvaja će takođe danas djelimično obustaviti rad, i voziće u periodu od između 9:00 i 21:00h.

Avio-kompanija Egean Erlajns je upozorila putnike na promjene reda letenja i otkazivanje letova u srijedu zbog obustave rada zaposlenih u kontroli letenja od 10:00 do 13:00 časova u Atini.

Šest letova Egean Erlajnsa i Olimpik Era će biti otkazano, a vrijeme poletanja na 50 linija će biti promijenjeno, o čemu putnici mogu da se informišu na veb sajtovima tih avio-kompanija ili pozivanjem svog putnog agenta.

Od sutra će, takođe, tokom naredna 24 sata ostati usidreni i svi brodovi širom grčkih luka na poziv njihovog sindikalnog saveza Panhelenik Simen (PNO).

“Raspuštanje fonda socijalne pomoći i oduzimanje sve njegove pokretne i nepokretne imovine, uništavanje sastava posada putničkih brodova, navodno novo povećanje doprinosa za osiguranje, kao i novi rezovi osnovnih i dopunskih penzija i neisplaćene beneficije posadama, rast nezaposlenosti u (brodskoj) industriji, rad na crno bez uplaćivanja doprinosa, kršenje radnih prava i stalno pogoršanje socijalne sigurnosti i nepokrivanje troškova lečenja aktivnih i penzionisanih pomoraca, ne može i ne treba da ostane bez odgovora”, naveo je u saopštenju PNO.

Generalnom štrajku će se pridružiti i svi privatni i javni masovni mediji u Grčkoj, uključujući i novinsku agenciju ANA, koji neće raditi 24 sata, počev od jutros od 6:00 sati, objavilo je Udruženje sindikata novinara u Atini, ESHEA.

 

0 Shares
0 Shares
Copy link