Početna  /  Gacko svečano proslavilo slavu opštine - Svetu Trojicu (FOTO)
gacko Hercegovina

Gacko svečano proslavilo slavu opštine – Svetu Trojicu (FOTO)

GACKO – Svetom arhijerejskom liturgijom i lomljenjem slavskog kolača ispred novog hrama, a potom i svečanom litijom, Gacko je danas proslavilo slavu opštine, Svetu Trojicu.

Trojičindan je ujedno i slava crkve, pa je obilježavanje ovog značajnog dana za sve stanovnike opštine počelo sinoć, večernjom službom, a nastavljeno izložbom postavke Muzeja Hercegovine iz Trebinja.

Poklonici kulture i istorije mogli su da vide eksponate otkrivene prilikom arheoloških istarživanja crkve Rođenja Presvete Bogorodice u Ljubinju. Nakon toga, prava poslastica za poklonike muzike, posebno etno-zvuka – u sali Doma kulture je upriličen koncert Biljane Krstić i Bistrik orkestra.

Bilja Krstić i Bistrik upotpunili proslavu
Bilja Krstić i Bistrik upotpunili proslavu

Proslava Trojičindana je nastavljena jutros u 8 časova, prazničnim jutrenjem i svečanom arhijerejskom liturgijom u novom hramu Svete Trojice u centru grada.

 

Domaćini slave, načelnik opštine Gacko Milan Radmilović sa saradnicima i sveštenstvo gatačke i avtovačke parohije su se, nakon lomljenja slavskog kolača, na čelu litije uputili glavnom gradskom ulicom do porte starog hrama, gdje je izveden kulturno-umjetnički program.

slava_opstine_gacko_2

Uz crkvene velikodostojnike i predstavnike opštinske vlasti, na čelu duge povorke su bili i članovi kulturno-umjetničkih društava iz Gacka, te djeca iz vrtića obučena u narodne nošnje, što je upotpunilo utisak i litiji dalo posebno svečan ton.

Proslavi Dana opštine i hrama su prisustvovali gosti iz susjednih opština, kao i igumani manastira iz Žitomislića, Golije i Zavale.

Pozdravljajući prisutne, načelnik opštine Milan Radmilović se posebno osvrnuo na generacije koje dolaze, poželjevši im da nastave da slave u većem broju i u boljim ekonomskim i duhovnim uslovima.

Poruka mladima da nastave i unaprijede - načelnik Milan Radmilović
Poruka mladima da nastave i unaprijede – načelnik Milan Radmilović

I ove godine su na svečanosti uručene povelje “Sveti Sava” i “Vuk Karadžić”, uz novčane nagrade đacima generacije osnovne i srednje škole. Svojim radom, zalaganjem i postignutim rezultatima za ove prestižne nagrade su se izborili Stefan Kovačević i Maja Skoko, a nagrade im je uručio zamjenik načelnika Radoica Antunović.

Predsjednik SO Gacko Jovan Kovačević je uručio Plaketu i Povelju opštine Gacko zaslužnim kolektivima i pojednincima. Za rezultate u proteklih 20 godina i promociju Gacka, Povelja opštine je uručena sportskom kolektivu ŽOK “Gacko”, koju je primio predsjednik kluba Radoica Antunović.

Dobitnica Plakete “Svete Trojice” za 2016. godinu je Danka Ilić, a ovo prestižno priznanje joj je uručeno za izuzetan uspjeh i postignute rezultate na muzičkim takmičenjima u RS i Srbiji.

Ovogodišnji dobitnici prestižnih priznanja
Ovogodišnji dobitnici prestižnih priznanja

U umjetničkom dijelu programa su učestvovala kulturno-umjetnička društva iz Gacka, guslari, Crkveni hor i orkestar Bistrik na čelu sa Biljanom Krstić.

I na kraju da kažemo da su tamni oblaci iznad Gacka bili uviđavni i dopustili građanima da u pripremljenom programu uživaju bez kišobrana, a organizatore poštedila glavobolje, pa se kiša iz njih prosula u samom finišu proslave.

Milanka Kovačević

557 Shares
557 Shares
557 Shares
Copy link