Početna  /  Gacko posivilo – prašina iz RiTE-a „obojila“ snijeg
gacko Hercegovina

Gacko posivilo – prašina iz RiTE-a „obojila“ snijeg

GACKO – Ne pada snijeg da sakrije brijeg, već da svaka zvjerka pokaže svoj trag. Ova narodna izreka jutros se može doslovno primjeniti na Gacko u kojem je snijeg posivio od prašine koja je pala tokom noći.

Bijeli snijeg ostao je ispod pepela (FOTO: Moja Hercegovina)
Bijeli snijeg ostao je ispod pepela (FOTO: Moja Hercegovina)

Ako je i postojala neka dilema o zagađenju i njegovim razmjerama, ovog jutra je potpuno raspršena, a sivi snijeg jasno je pokazao šta stanovnici ovog rudarskog gradića udišu.

Vjetar koji je duvao prethodnih dana nosio je prašinu iznad Gacka, ali je tokom noći utihnuo, a čestice pepela su, umjesto pahulja, padale na grad koji spava. Rezultati ovih atmosferskih kretanja vidljivi su svima ovog jutra.

Posivili putevi u Gacku (FOTO: Moja Hercegovina)
Posivili putevi u Gacku (FOTO: Moja Hercegovina)

No, ako je suditi po dosadašnjim iskustvima, ni ovaj očigledan primjer zagađenja neće izazvati reakcije nadležnih niti u RiTE-u Gacko, niti u opštini.

U Gacku ne postoji ni ekološko udruženje koje bi, eventualno, moglo da reaguje, pa će  i ovaj incident vjerovatno završiti kao i svi prethodni – prekriće ga zaborav.

No, priroda dobro pamti i vraća, pa svako zagađenje, na duge staze, rezultira i pokojom žrtvom, što pokazuje i dramatičan broj oboljelih od kancera na šta već godinama upozoravaju iz gatačkog Doma zdravlja.

Milanka Kovačević

155 Shares
Copy link
Powered by Social Snap