Početna  /  Gacko: Gimnazijalki Ivani Lažetić prva nagrada na Svetosavskom knjževnom konkursu
Hercegovina Kultura

Gacko: Gimnazijalki Ivani Lažetić prva nagrada na Svetosavskom knjževnom konkursu

GACKO – Gimnazijalka iz Gacka Ivana Lažetić osvojila je prvu nagradu u kategoriji srednjih škola na tradicionalnom Svetosavskom književnom konkursu za učenike osnovnih i srednjih škola Srbije, Republike Srpske i dijaspore, koju dodjeljuje Društvo “Sveti Sava” iz Beograda.

Ivana Lažetić
Ivana Lažetić

Ivani, učenici trećeg razreda Gimnazije u Srednjoškolskom centru “Pero Slijepčević”, nagrada je uručena juče na svečanosti u Narodnoj biblioteci Srbije u Beogradu gdje je Društvo “Sveti Sava” proslavilo svoju slavu i dodijelilo nagrade i priznanja ustanovama i pojedincima.

“Pisala sam o životu Svetog Save i porukama koje je ostavio budućim naraštajima. Smatram da je to tema koja je vječita inspiracija svim pravoslavnim đacima”, rekla je Ivana novinarima u Narodnoj biblioteci Srbije.

Ona je istakla da joj nagrada za njeno literarno djelo znači puno, jer već duže vrijeme piše o Svetom Savi. Još nije odlučila da li će se pisanjem u budućnosti baviti i profesionalno.

Nagrade su uručene i srednjoškolcu iz Zaječara Dušanu Mirčetiću, koji je, takođe, osvojio prvo nagradu u konkurenciji srednjih škola, kao i Jovani Kostadinović iz Niša i Uni Milić iz Smedereva, koje su osvojile prvu nagradu u konkurenciji osnovnih škola.

Velika nagrada na književnom konkursu dodijeljena je učenici Zemunske gimnazije Milici M. Janković, dok je Miloš Jevtić iz dopunske osnovne škole u Bazelu u Švajcarskoj dobitnik specijalne nagrade.

Na svečanosti su uručene i Plakete Društva “Sveti Sava”, koja se dodjeljuje za poseban doprinos aktivnostima Društva na dobrobit srpskog naroda, a to su Pedagoški muzej u Beogradu, Kolo srpskih sestara i Javno preduzeće “Službeni glasnik”.

Svečanosti su prisustvovali i predsjednik Društva “Sveti Sava” Dušan Zupan, članovi Udruženja književnika Srbije i predstavnici Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

Društvo “Sveti Sava” osnovano je još 1886. godine i najstarije je aktivno srpsko građansko društvo. Rad Društva prekinut je pod njemačkom okupacijom 1941. godine, a obnovljen je 1994. godine.

Bavi se kulturnim, prosvjetnim i humanitarnim radom s ciljem njegovanja nacionalnog osjećaja vrline i vrijednosti svetosavske tradicije, kao i kulta Svetog Save u srpskom narodu.

Pored sjedišta u Beogradu, Društvo “Sveti Sava” ima i aktivan Pododbor u Banjaluci.

Književni konkurs i ove godine podržalo je Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji, koje još od 2003. godine učestvuje u njegovom sprovođenju.

Predstavništvo sarađuje i sa Pododborom Društva “Sveti Sava” u Republici Srpskoj, koji raspisuje Svetosavski konkurs za najbolje likovne radove učenika osnovnih škola u Srbiji, Srpskoj i dijaspori.

AUTOR: Srna

0 Shares
0 Shares
Copy link