Početna  /  Filip Vujanović u Mostaru: Ulazak Crne Gore u NATO donijeće stabilnost u region
Hercegovina

Filip Vujanović u Mostaru: Ulazak Crne Gore u NATO donijeće stabilnost u region

MOSTAR – Ulazak Crne Gore u NATO značiće doprinos sigurnosti u regiji ali i značajan korak za BiH na putu ka ovom savezu, zaključeno je danas nakon sastanka predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića sa članom Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Draganom Čovićem u Mostaru.

Čović i Vujanović (FOTO: Moja Hercegovina)
Čović i Vujanović (FOTO: Moja Hercegovina)

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović naglasio je da je ulazak u NATO, između ostalog, prilika za ekonomski napredak ove zemlje, ali da to donosi i niz drugih blagodeti.

,,Mi smo u NATO-u slijedom naše geografske pozicije. Crna Gora je na dijelu Mediterana gdje se zatvara prsten NATO-a i logično je da pripadamo toj političkoj i vojnoj alijasi. To za nas predstavlja mogućnost da pokažemo da smo ekonomski vrijedni, da dobijemo bolji rejting, da turistički budemo privlačniji,  da imamo politicku vrijednost u okviru velike porodice. NATO nikad nismo doživljavali kao odnos protiv bilo koga, nego kao stratešku potrebu Crne Gore da doprinese stabilnosti, svom razvoju i boljitku svojih građana”, kazao je Vujanović.

Dragan Čović je istakao da ulazak Crne Gore u NATO može pomoći BiH na putu ka ovom savezu ali i Evropskoj Uniji.

„Drago mi je što sve češće imamo mogućnost razmijenjivati stavove i približavati se zajedničkim projektima kad je evroatlanski put u pitanju. Ja bih čestitao završni čin i formalizaciji članstva u NATO-u za Crnu Goru. Naravno, mi smo danas razgovarali o privrednim temama, jer sutra počinje sajam u Mostaru. Bilo je vrlo malo politike“, rekao je Čović, te naglasio da će od sada Predsjedništvo BiH imati redovne kontakte sa predstavnicima Crne Gore.

„Očekivati je da ćemo mi bar jednom u mjesec-dva dana imati međusobnu komunikaciju na nivou tri člana Predsjedništva BiH ili pojedinačno neko od nas sa predstavnicima Crne Gore, kako bi držali prave prijateljske i ozbiljne odnose“, dodao je Čović.

Lideri dvije države razgovarali su o privrednim temama, te su, kako kažu, pokušali pronaći način kako da ponude bolji ekonomski ambijent, nova radna mjesta, za što, tvrde, postoje uslovi.

Međutim, u izjavi za medije nisu konkretno govorili o kojim temama se radi i na koji način misle to učiniti.

,,U ovim uslovima prenapregnutog političkog ambijenta, privredne teme predstavljaju nešto što relaksira i obavezuje. Mi smo ovdje da ponudimo bolji ekonomski ambijent, nova radna mjesta i bolji standard”, zaključio je Vujanović.

Nikolija Bjelica

0 Shares
0 Shares
Copy link