Početna  /  Fajzerova vakcina dobila prvo zeleno svjetlo
Izdvajamo Svijet

Fajzerova vakcina dobila prvo zeleno svjetlo

Velika Britanija je prva odobrila upotrebu vakcina kompanija Fajzer i Bajontek.

Velika Britanija je odobrila upotrebu vakcine protiv korona virusa kompanija Fajzer i Biontek i najavila da će one moći da se koriste od početka sljedeće nedelje, prenosi Rojters.

“Vlada je danas prihvatila preporuku Agencije za lijekove i zdravstvene proizvode i odobrila upotrebu vakcine Fajzera i Bionteka”, saopšteno je iz britanske vlade.

Britanija je prva u svijetu odobrila ovu vakcinu.

Prve vakcine moći će da se dobiju već sljedeće nedjelje.

Prethodno je Evropska agencija za lijekove odbila zahtjev njemačke farmaceutske kompanije Biontek i američkog partnera Fajzer za uslovno odobravanje vakcine protiv korona virusa.

Evropska agencija za lijekove će mišljenje o toj vakcini dati na sastanku 29. decembra, a nakon toga će mišljenje biti proslijeđeno državama članicama na usvajanje, piše Fajnenšel tajms.

Mnoge je ova vijest – mada je djelimično izvučena iz konteksta jer vakcina nije odbijena, već je odobrenje odloženo – podsjetila na situaciju sa vakcinom sa Oksforda koja je, iako prvobitno najavljivana kao ona koja najviše obećava, ipak izazvala brojne kontroverze. Zvanični podaci dovedeni su u pitanje, a plasirane su i lažne vijesti da su volonteri koji su je primili od nje umirali.

Prema dostupnim informacijama, nema nikakvih nepredviđenih problema ili komplikacijama sa Fajzer vakcinom, a Evropska unija je saopštila i da je već kupila dvije milijarde doza za 27 država iz bloka.

Prvobitni plan je bio da distribucija vakcine počne prije kraja 2020. godine u slučaju da je ona odobrena početkom decembra, ali pošto je sastanak pomjeren za 29. decembar, očekuje se da – ako definitivno bude odobrena – distribucija počne početkom 2021. godine.

Kako radi Fajzer vakcina?

Najnoviji podaci kompanija Fajzer i Biontek sugerišu da je vakcina djelotvorna u 95 odsto slučajeva, na osnovu 170 slučajeva razvoja Kovid-19 kod dobrovoljaca.

Ostatak slučajeva je bio u placebo grupi koja je dobila lažnu injekciju.

Iako potpuni podaci o ispitivanju tek treba da budu objavljeni, kompanije kažu da nije bilo ozbiljnih bezbjednosnih problema.

Ali primijetili su glavobolju i umor kod oko 2 odsto dobrovoljaca kojima je data vakcina.

Izvor: Nova S

 

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap