Početna  /  Evropskoj komisiji upućena lista prioritetnih infrastrukturnih projekata
Bosna i Hercegovina Izdvajamo Republika Srpska

Evropskoj komisiji upućena lista prioritetnih infrastrukturnih projekata

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija uputio je Evropskoj komisiji listu prioritetnih infrastrukturnih projekata u svrhu izrade Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan.

Akcenat u Jedinstvenoj listi prioritetnih infrastrukturnih projekata stavljen je na projekte iz oblasti transporta i energetike. Cilj ovih projekata je pokretanje privrednih aktivnosti, unapređenje trgovinskih tokova, stvaranje radnih mjesta, te unapređenje kvaliteta života građana.

Podsjećamo, deklaracijom sa Samita iz Zagreba od 6. maja 2020. godine, Evropska komisija najavila je izradu Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan sa ciljem pružanja dugoročne podrške ekonomskom oporavku, podsticanju privrednog rasta, unapređenju konkurentnosti i približavanju regiona Evropskoj uniji.

“Imajući u vidu značaj predmetne inicijative u kontekstu oporavka i ublažavanja posljedica krize izazvane pandemijom Kovida-19, napora za oporavak privrede i pokretanja investicionog ciklusa, Odbor za investicije BiH kojim predsjedava predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija utvrdio je prioritetne projekte, koji će poslužiti kao inicijalna smjernica za definisanje Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan, a koji će imati najveći uticaj na cjelokupan društveno-ekonomski razvoj zemlje, kao i značajan doprinos u ispunjavanju ciljeva u vezi sa procesom pristupanja BiH Evropskoj uniji”, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

0 Shares
0 Shares
Copy link