Početna  /  Evo zbog čega Pavle Vuisić pred Titom nije htio da nosi svečano odijelo
Vijesti

Evo zbog čega Pavle Vuisić pred Titom nije htio da nosi svečano odijelo

Ova neobična priča odigrala se jednog vrelog augustovskog dana u Beogradu 1969. godine, a njeni akteri su bili proslavljena i nadaleko čuvena legenda srpskog glumišta Pavle Vuisić i doživotni predsjednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije Josip Broz Tito.

FOTO: Dnevno.rs
FOTO: Dnevno.rs

Njegove kultne uloge i  gluma svima su ostale u sjećanju. Pavle Vuisić jedan je od velikana srpskog glumišta, a zbog svog specifičnog senzibiliteta i nesvakidašnjeg humora, iza njega su ostale anegdote koje se i danas prepričavaju. Jedna od njih je ona o tome kako je Paja upoznao Tita.

Nekoliko mjeseci prije premijere jugoslovenskog  ratnog spektakla ,,Bitka na Neretvi” na Bijelom dvoru organizovana je posebna projekcija ,,samo za oči” maršala. Bilo je predviđeno da Tito upozna ekipu koja je radila na filmu, pa su da prisustvuju pozvani svi –  od šminkera do kompletne glumačke postave sa izuzetkom Orsona Velsa koji je bio opravdano odsutan.

Poziv se, naravno, odnosio i na Pavla Vuisića, koji je u filmu igrao šofera Jordana. Tako se dogodilo da dva uniformisana oficira pokupe slavnog glumca sa njegovog splava na Savi i odvedu pred kapije dvora na Dedinju gdje su ga dočekale djevojke čiji je zadatak bio da Paju odvedu do garderobe i daju mu lijepo, svečano odijelo predviđeno za prijem kod Tita.

Obučen u svoju ,,alasku uniformu” – bermude, raskopčana prugasta košulja, papuče izbledjele od pijeska, Pavle Vuisić nije imao ni najmanju namjeru da obuče ,,pingvinski kostim”.

,,Ja ne moram ništa! Možda vi da ga probate, a da se ja vratim na Adu”, kažu da je vikao dok su se probijali do garderobe.

Neprijatna situacija je potrajala. Paja nije odustajao i činilo se da nije bilo te sile koja bi ga natjerala da se predomisli i ipak ,,uparadi”. Galama je bila tolika da ju je, hodajući ka dvorani, čuo i sam Tito. Zaobilazeći svoju pratnju maršal je sam otišao do garderobe i otvorio vrata. Nastupilo je zatišje.

,,Druže, jesu li vaši šoferi nosili odijela i kravate u ratu? Tjeraju me da ovo obučem, a svi znaju da sam ja u filmu šofer Jordan”, kao iz topa je ispalio glumac.

Priča kaže da se Tito nasmijao, prišao i zagrlio Pavla Vuisića odvodeći ga u jednu malu, sporednu prostoriju. Niko nije znao šta se unutra dešava. Samo je u jednom trenutku konobar unio viski. Projekcija je kasnila.

Pavle Vuisić nikada nije pričao o događajima od tog dana. Bio je to zvanično njegov jedini susret sa Titom.

24 Shares
24 Shares
Copy link