Početna  /  Ekspresno odbačena inicijativa PDP-a: Vanredni ili prijevremeni izbori nemoguća misija
Izdvajamo Teme i komentari

Ekspresno odbačena inicijativa PDP-a: Vanredni ili prijevremeni izbori nemoguća misija

Kako bi nepravni sistem konačno bio likvidiran, neophodno je da se odmah izvrše pravno-političke radnje na osnovu kojih će u 2024. godini biti održani istovremeno i lokalni i opšti izbori na svim nivoima. Ovo je juče rekao potpredsjednik PDP-a Milko Grmuša nakon sjednice Glavnog odbora ove stranke, ali postavlja se pitanje da li je to moguće.

Izborni zakon Bosne i Hercegovine predviđa i omogućava održavanje prijevremenih, ali ne i vanrednih izbora. Osnovna razlika između prijevremenih i vanrednih izbora ogleda se prije svega u tome što mandat članova organa izabranih na prijevremenim izborima traje do isteka tekućeg mandata organa izabranih na redovnim izborima, dok bi u slučaju vanrednih izbora njihov mandat imao punu dužinu predviđenu zakonom.

Zamjenik šefa Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica kaže kako PDP hoće da skrati onaj mandat u kojem nisu pobijedili na izborima.

„Zaista providna politika rušenja volje građana koji su prošle godine izabrali svoje predstavnike na četvorogodišnji mandat. Ako se već skraćuje mandat, mislim da bi to bilo najbolje uraditi sa lokalnim nivoom vlasti, jer je manje turbulentan nego opšti, a svakako birači trebaju unaprijed znati da će njihov glas vrijediti dvije godine, takođe i kandidati da će im toliko trajati mandat“, istakao je Mazalica.

Novinar Darko Momić upozorava da Izborni zakon BiH ne poznaje instituciju vanrednih izbora. Održavanje prijevremenih izbora je, dodaje on, moguće, ali ni to nije do kraja precizno definisano i opisano.

„Ko će, na primjer, raspustiti u tom slučaju Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH? Prijevremeni izbori su mogući ako sadašnji poslanici u Parlamentu BiH izglasaju da im se skrati mandat za dvije godine i tako sebe ostave bez 24 plate od po pet-šest hiljada maraka. Zvuči nemoguće, zar ne“, kazao je Momić.

Poslanik Liste za pravdu i red u NSRS Đorđe Vučinić smatra da bi dodatni listići unijeli dodatnu pometnju na biračkim mjestima ukoliko ostane ovakav sistem brojanja glasova. On podsjeća da na opštim izborima postoje četiri glasačka listića, pa se na mnogim biračkim mjestima ide na „umor“ posmatrača.

„Dok se prebroje pojedinačni glasovi za NSRS cik zore je već zakucao, a mnoga biračka mjesta se zatvaraju iza pet časova ujutro. Druga priča bi potpuno bila ako bi se napokon uveli skeneri, pa ne bi bilo tog vida manipulacije i sve bi išlo mnogo brže, a imali bismo stvarno stanje preslikano i u izbornim rezultatima“, smatra Vučinić.

Sa stanovišta ove vlasti i njihovih navika, to bi značilo da bi ispaštali građani, odnosno da bi se svake četiri umjesto svake dvije godine asfaltirale ulice, mijenjala ulična rasvjeta i širile mreže vodovoda i kanalizacije s obzirom na to da SNSD samo radi u godini pred izbore.

„Lokalna politika je drugačija u odnosu na onu koja se vodi na republičkom nivou, a da je sreće, ne bi bio nikakav problem za razvoj jedne opštine ili grada to što je različita vlast na ta dva nivoa, što nažalost nije slučaj pa se često događa da minimalno dvije godine ispašta neka lokalna zajednica, jer se u nju neće uložiti ni marka sa republičkog nivoa, a da ne govorimo o bilo kakvim javnim investicijama“, rekao je Vučinić.

On smatra da je kompletnoj BiH nasušno potrebne izmjene Izbornog zakona kojima će se osigurati stvarna biračka volja.

„Kada rezultati izbora budu istovjetni izbornoj bolji građana, onda će manje biti važno koji su izbori kada. Trenutno ne vidim tu prednost spajanja lokalnih i opštih izbora“, kaže Vučinić.

Novinar Vladimir Kovačević kaže da se ideja o spajanju lokalnih i opštih izbora pojavi pred svaki izborni ciklus, ali sve ostane samo na ideji.

„U principu bilo bi dobro pojednostaviti proces izbora u BiH, ali nisam siguran koliko je to trenutno moguće. Bitnije od objedinjavanja izbora je učiniti izbore poštenim jer su izbori u BiH davno izgubili smisao i veliko je pitanje da li su oni koji su vlast zaista i osvojili najviše glasova. Trenutno je situacija takva da izbori nisu ni potrebni jer su građani u dobroj mjeri izgubili povjerenje u izborni proces“, istakao je Kovačević.

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap