Početna  /  Džonson sa Izetbegovićem: BiH ostaje na listi prioriteta britanske spoljne politike
Bosna i Hercegovina

Džonson sa Izetbegovićem: BiH ostaje na listi prioriteta britanske spoljne politike

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović primio je državnog sekretara za spoljne poslove i poslove Komonvelta nacija UK Velike Britanije i Sjeverne Irske Borisa Džonsona.

FOTO: Klix
FOTO: Klix

Izetbegović je izrazio zahvalnost Velikoj Britaniji na dosadašnjoj podršci Bosni i Hercegovini, posebno u procesu evroatlantskih integracija. Istakao je uvjerenje da će Velika Britanija nastaviti podržavati reformske procese u BiH te naglasio da je BiH, u kontekstu njenog reformskog puta i dobijanja kandidatskog statusa, opredijeljena za nastavak provođenja mjera iz Reformske agende, prenosi Klix.

Izetbegović je iskazao važnost britansko-njemačke inicijative te kazao da je pored važnosti reformskih procesa za BiH, za našu zemlju od ključnog značaja integracija čitavog Zapadnog Balkana, kako za političku i ekonomsku stabilnost, tako i za sigurnost čitave Evrope. Osuđujući teroristički napad koji se desio u neposrednoj blizini britanskog Parlamenta u Londonu, Izetbegović je naglasio opredjeljenost BiH za borbu protiv terorizma i saradnju na tom planu sa Velikom Britanijom.

Državni sekretar za spoljne poslove i poslove Komonvelta je istakao da iako Britanija napušta Evropsku uniju neće napustiti Evropu te da će BiH i ubuduće biti na listi prioriteta spoljne politike. Naglasio je da podržavaju opredjeljenje BiH za članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u. Iskazao je spremnost na pružanje podrške BiH u ekonomskom i političkom smislu, posebno u implementaciju Reformske agende i strateškog dokumenta ,,Pregled odbrane“ koji je usvojilo Predsjedništvo BiH. Izrazio je očekivanje da će održavanje 2. Trgovačko – investicionog foruma u septembru ove godine u Londonu, te Samit zapadnog Balkana, u sklopu Berlinskog procesa, 2018. godine, doprinijeti daljem ekonomskom razvoju i značajnijem investiranju u BiH.

Sastanku su prisustvovali i savjetnica predsjedavajućeg Predsjedništva BiH dr. Mladena Ivanića Diana Čekić i savjetnik hrvatskog člana Predsjedništva BiH dr. Dragana Čovića Dejan Vanjek.

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap