Početna  /  Đurđev danak, u Gacku “Hajdučki sastanak” (FOTO)
gacko Hercegovina

Đurđev danak, u Gacku “Hajdučki sastanak” (FOTO)

 

GACKU – Na Trgu Save Vladislavića u Gacku juče se odigrao nesvakidašnji događaj pod nazivom “Hajdučki sastanak”.

Uz karakterističnu odjeću i ikonografiju Rusije i Srbije, pred oko dvadesetak znatiželjnika, na svjetlo dana su izašli hajduci, jataci i kozaci sabrani pod pokroviteljstvom gatačke “Prosvjete” i Udruženja domaćina Istočne Hercegovine da imenuju vrhovnog atamana za Republiku Srpsku.

Vrhovnom atamanu kozačke vojske Stevu Vraniću i kozačkom atamanu Novaku Raju Šljivančaninu pristigli hajduci podnijeli raport o stanju u svojim redovima. Potom su imenovali Zorana Gajića, višeg policijskog inspektora iz Ritešića kod Doboja, za atamana za Republiku Srpsku.

Hajduci predaju raport kozacima (FOTO: Moja Hercegovina)

Inače, Gajić je u javnosti poznat kao inicijator pomalo bizarnog performansa u kojem je u nekoliko gradova u RS priređen prijem za biste Vladimira Putina i cara Nikolaja Drugog Romanova.

Prema riječima vrhovnog atamana Vranića, kozaci u Srbiji dobijaju značaj koji im pripada i trenutno imaju 26 kozačkih stanica. Od novog atamana u RS očekuju da i na ovom prostoru dožive ekspanziju citirajući Putinovu misao da su “kozaci nit pravoslavlja čiji je zadatak da povežu pravoslavne zemlje baveći se ekonomijom i kulturom”.

Za svega pet godina djelovanja u Srbiji Savez kozaka je uspio da okupi preko hiljadu ljudi, istakla je dr Verica Živković iz Beograda, major u kozačkoj vojsci, koja je zadužena za afirmaciju zdravstvenog turizma Srbije u Rusiji.

Dr Verica Živković (FOTO: Moja Hercegovina)

Za nju je kozaštvo način življenja i vaspitavanja mladih naraštaja, a u planu je da se kozački pokret prošri na cio prostor Balkana. Makedonija je sljedeća na redu.

Milanka Kovačević

0 Shares
0 Shares
Copy link