Početna  /  Duraković: Dodik je foler, ne može da organizuje referendum
Bosna i Hercegovina Vijesti

Duraković: Dodik je foler, ne može da organizuje referendum

“Onaj ko podržava Milorada Dodika nije i ne može biti prijatelj Bosne i Hercegovine”, izjavio je za Danas načelnik Opštine Srebrenice Ćamil Duraković i dodao da je čak i operativno nemoguće organizovati referendum koji najavljuje predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Ćamil Durković

Duraković je pozdravio stavove najviših zvaničnika Srbije, premijera Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, potpredsjednice Vlade Srbije Zorane Mihajlović – koji se protive referendumu u Republici Srpskoj i dodao da je Dodik “foler” koji nema ni praktičnog načina da ostvari tu svoju namjeru.

Duraković, koji je u četvrtak boravio u Beogradu i susreo se sa Zoranom Mihajlović povodom novca koji je Vlada Srbije izdvojila za finansiranje objekata od javnog značaja za tu opštinu u BiH, napomenuo je da od početka ima iskren odnos prema srpskom premijeru i da iza svojih riječi stoji.

“Državnički stav Vučića prema očuvanju Bosne i Hercegovine respektujem. Ali, ponekada je njegov stav kontradiktoran. To se pokazalo 9. januara, kada je skoro cijela Vlada Srbije došla na obilježavanje dana Republike Srpske”, istakao je Duraković.

Jer, dodao je on, ako se zalažeš za očuvanje državnosti BiH, odnosno poštuješ, kako kažeš, njene institucije, zašto onda ne poštuješ odluku Ustavnog suda BiH, koji je obilježavanje tog dana proglasio neustavnim?

“Ja razumijem da u Srbiji slijede izbori, da je specifična situacija, ali ovdje je dosljednost izostala. Vučić je bio kontradiktoran”, ocijenio je Duraković.

Kada je riječ o referendumu u RS, koji smatra “blef kartom” Dodika, Duraković je rekao da ga u ovoj priči više brine neutralna pozicija međunarodne zajednice, koja ne čini ništa kako bi sankcionisala te stalne prijetnje.

0 Shares
0 Shares
Copy link