Državljani Njemačke i dalje imaju najvrednije pasoše, BiH napredovala za jedno mjesto

U godišnjem izvještaju o vrijednosti pasoša zemalja svijeta, rangiranih prema slobodi putovanja. Njemačka je i ove godine na prvom mjestu i državljani ove zemlje ne trebaju vize za 177 zemalja svijeta. BiH je napredovala za jednu poziciju i nakon prošlogodišnjeg 52. mjesta sada je na 51.

Singapur je ove godine na drugom mjestu i “izgurao” je Švedsku na treće mjesto koje dijeli s Danskom, Finskom, Francuskom, Holandijom, Norveškom, Japanom i Velikom Britanijom, zemljama koje imaju bezvizni režim sa 175 zemalja. Državljani Singapura mogu putovati bez viza u 176 zemalja svijeta.

Sjedinjene Američke Države su na petom mjestu jer su povećale broj zemalja u koje putuju bez vize na 173.

Bosna i Hercegovina ima bezvizni režim sa 105 zemalja. Kada je riječ o zemljama regije, najbolje kotira Slovenija koja je na 11. mjestu sa 167 zemalja u koje njihovi državljani mogu putovati bez vize.

Hrvatska je na 21. mjestu, Srbija na 41., Crna Gora na 48., Albanija na 52., a Kosovo* na 96. mjestu.

Najveći napredak napravile su bivše zemlje SSSR-a Gruzija i Ukrajina koje su ove godine završile proces liberalizacije viznog režima s EU i dobile pristup u 32 zemlje.

Od arapskih zemalja najvredniji pasoš imaju državljani Ujedinjenih Arapskih Emirata koji su dobili bezvizni pristup za još 28 zemalja u prošloj godini.

Drugu godinu zaredom na dnu liste su Pakistan, Sirija, Irak i Afganistan čiji državljani slobodno mogu putovati u manje od 30 zemalja svijeta.

Autor