Početna  /  “Donijećemo nove zakone koji neće biti protiv Ustava BiH” – Dodik pozvao opoziciju na razgovore
Izdvajamo Republika Srpska

“Donijećemo nove zakone koji neće biti protiv Ustava BiH” – Dodik pozvao opoziciju na razgovore

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas, nakon sastanka vladajuće koalicije u Banjaluci, da postoji saglasnost da se u Narodnoj skupštini Republike Srpske povuku ranije date saglasnosti u tri oblasti – odbrana, indirektni porezi i VSTS.

Dodik je rekao da bi nakon toga, u periodu od šest mjeseci trebalo da bude uređena normativna oblast, tako što će biti doneseni novi zakoni koji neće biti protiv Ustava BiH i Ustava Republike Srpske.

– Ta rješenja nisu protiv Aneksa 1 Dejtonskog sporazuma koji reguliše pitanje vojske, nisu protiv Dejtona bez obzira koliko neki nastojali da prikažu da jesu. Kada je riječ o drugom setu, koji se odnosi na indirekte poreze, mi ne pravimo revolucije, samo Ustav vraćamo na teren – rekao je Dodik, prenosi RTRS.

On je poručio da je Republika Srpska spremna da “harmonizuje neke stvari”, ali da nije spremna da prihvati da ono što je nadležnost Republike, a finansije to jesu, budu na štetu Srpske i da ona gubi desetine milione maraka godišnje.

Kada je riječ o VSTS, Dodik je rekao da je taj savjet formiran putem nasilja visokog predstavnika Pedija Ešdauna, bez ikakvih saglasnosti. Ponovio je da je pravosuđe u nadležnosti Republike.

Dodik, koji je i lider SNSD-a, pozvao je opozicione partije u Republici Srpskoj na razgovore u cilju očuvanja srpskog jedinstva.

– Јa ih pozivam na ono što svi nosimo u sebi, a to je patriotski osjećaj za Republiku Srpsku. To znači danas biti okupljen oko odbrane naše ustavne pozicije, a ako niste tu onda ste pristali da urušite taj patriotizam i ne možete da računate da pripadate toj ekipi ili tom broju ljudi – istakao je on.

Izvor: Srpskainfo

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap