Početna  /  Dodikove prve slabosti: Uprkos Nešićevim poniženjima ne odustaje od saradnje sa DNS-om
Izdvajamo Teme i komentari

Dodikove prve slabosti: Uprkos Nešićevim poniženjima ne odustaje od saradnje sa DNS-om

Nenad Nešić i Milorad Dodik

I to se dogodilo – lider SNSD-a Milorad Dodik pokazao je po prvi put otvorene slabosti i to, neočekivano, pred novopečenim liderom DNS-a Nenadom Nešićem, kojeg poziva na zajedničke sastanke uprkos višednevnim poniženjima koje je potonji priređivao srpskom članu Predsjedništva BiH.

Razlog leži u tome što predsjednik DNS-a nije promijenio stav o raskidu višedecenijske koalicije ni nakon poziva MUP-a RS na informativni razgovor kao ni nekoliko smjena DNS-ovih kadrova u institucijama Srpske, što je, očito, iznenadilo Dodika.

Razlaz dvije najveće stranke vlasti bio je izuzetno buran. Sam Nešić je prkosno „aminovao“ da se javno objavi dijelić slavlja koje je u Prijedoru upriličeno u subotu naveče, kada je pomenuta odluka donesena, i to baš u trenutku kada predsjednik DNS-a pjeva stihove: „Čuvaj mi se sine, stara majka kuka, svaka bi fukara da ubije vuka“.

Iako su se razlozi za raskid koalicije godinama kupili, ona je upriličena nakon što je Nešić primoran da ode sa čela „Puteva RS“, koje je kao vršilac dužnosti vodio četiri godine. Predsjednik SNSD-a saopštio je da je „prije desetak dana“ informisan o nizu nezakonitih djelovanja, zloupotrebi službenog položaja, reketiranju i sl, te da će se Nešićem baviti bezbjednosne službe. Pomenuto je vrlo brzo realizovano, pa je predsjednik DNS-a juče bio na informativnom razgovoru u MUP RS u okviru istrage u kojoj se sumnjiči da je počinio „krivična djela zloupotreba službenog položaja i neizvršenje sudske odluke“, što je Nešić okarakterisao „političkim progonom“.

Nešić je u međuvremenu napustio „Srpski klub“ u Parlamentarnoj skupštini BiH, u kojem je bio sa liderom Ujedinje Srpske Nenadom Stevandićem i socijalistom Jakovom Galićem, čime je doveo u pitanje i samu većinu na nivou BiH. Uprkos svemu, Dodik se našao danas sa liderom DNS-a u svom kabinetu u Banjaluci, ali pregovori nisu urodili plodom te je sastanak okarakterisan neuspješnim.

Dok je Nešić najavio gostovanje u udarnom terminu opozicione BN televizije, iz SNSD-a i dalje vjeruju u pozitivan ishod i ostanak DNS-a u vlasti, što je potvrdila i potpredsjednica najveće stranke u Srpskoj Željka Cvijanović. Nezvanično, Dodik je zatražio od Nešića još jedan sastanak sljedeće sedmice, i to „u četiri oka“.

Moja Hercegovina

3 Shares
3 Shares
Copy link