Početna  /  Dodik u Hagu: Vojska RS je branila stanovništvo od agresije
Vijesti

Dodik u Hagu: Vojska RS je branila stanovništvo od agresije

Nakon jučerašnjeg svjedočenja Milorada Dodika, predsjednika RS, danas je u Haškom tribunalu nastavljeno ispitivanje o dešavanjima prije i tokom ratnih sukoba u BiH. Dodik se u Hagu nalazi u svojstvu svjedoka odbrane Ratka Mladića.

Milorad Dodik - svjedok odbrane Ratka Mladića
Milorad Dodik – svjedok odbrane Ratka Mladića

“Vrijeme je bilo tako da smo povlačili određene poteze koji su bili legitimni sa stanovništa uspostavljanja Republike Srpske, koristeći pravo naroda na samoopredijeljenje. Srbi su imali pravo na svoju političku i teritorijalnu nezavisnost i ja sam to tako razumio. Potezi su uvijek bili reakcija”, rekao je Dodik u Haagu.

Karadžić je u jednom novinskom članku govorio da bosanski Srbi imaju listu zadataka, ali se čeka prava prilika i greška muslimana kako bi se implementirali u smislu osnivanja zajednica, opština i Republike Srpske.

“To je jedno PR objašnjenje koje je davao u to vrijeme. Mislim da su zajednice i opštine bile odraz ljudi s terena, a ne planskih akcija. Poslije toga se počelo okupljati i promovisati politike koje su odgovor na trenutak. To da je formiranje opština i konstituisanje Republike Srpske legitimno urađeno. Bilo bi tako i da Karadžić nije bio predsjednik. Takav je bio istorijski splet okolnosti”, objasnio je predsjednik entiteta RS.

Tužilac je pročitao jedan od Karadžićevih govora koje je Dodik opisao kao poruke u kojima se pokušava spriječiti svaka glupost i zločin.

Dodik je juče u Haagu rekao da nije postojao strategijski cilj etničkog čišćenja muslimana sa područja Republike Srpske i da to nikada nigdje nije napisano.

“Vojska je imala svoju ulogu, predviđenu zakonom. U svakoj državi vojska provodi odluke najviših organa vlasti. Vojska u RS je imala cilj da odbrani stanovništvo RS prvo od muslimanske, a zatim od muslimansko hrvatske agresije. To je bio primarni cilj vojske.”

Tužilac Alan Tieger je govorio o sastancima Karadžića i Krajišnika sa Ratkom Mladićem na kojim su razgovarali o strategijama, a zatim je pitao Dodika da li je dobijao ikakve direktive od navedenih.

“Nisam bio prisutan na tim sastancima. Bio sam na Skupštinama i znam šta je razgovarano, a postoje dokumenti o tome. Nisam primao nikakve direktive.”

Dodik je kazao da je u to vrijeme bio nezavisni poslanik.

“Razgovaralo se o ratnim dejstvima, o sukobu koji se dešava, ali to nikada nisam slušao kao priču o etničkom čišćenju i progonu. Sve vrijeme od početka rata u Skupštini se tražilo jasno definisanje ciljeva i da se zna šta je cilj rata. Najviše takvih zahtjeva je dolazilo od poslanika koji su stizali s područja koje su Srbi morali napustiti zbog progona, naročito s područja Neretve”, rekao je on.

Predsjednik RS je kazao da je Brčko bilo bitna tačka, ali ne sa stanovišta etničkog čišćenja već zbog komunikacija.

Dodik je rekao sudiji da nije očekivao da će biti maltretiran.

“Insistiramo na odgovorima i ne bježimo ni od čega”, poručio je sudija u Haškom tribunalu Miloradu Dodiku, nakon njegove konstatacije da tužilac bježi od zapisnika sa Skupštine.

0 Shares
0 Shares
Copy link