Početna  /  Dodik: Pozivam Srbe da napuste Sud i Tužilaštvo BiH
Bosna i Hercegovina Republika Srpska

Dodik: Pozivam Srbe da napuste Sud i Tužilaštvo BiH

BANJALUKA – Pozivam sve Srbe da napuste Tužilaštvo i Sud BiH i da dođu u institucije Republike Srpske i da se dogovorimo šta dalje raditi, izjavio je predsjednik Republike Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik.

Dragan Čović i Milorad Dodik (FOTO: Moja Hercegovina/arhiv)

Dodik je kazao da organi BiH ne uspijevaju ispuniti osnovne zadatke i da je vidljiv zastoj.

“Prije svega treba usvojiti zakon o akcizama koji je blokirao proces EU integracija. Republici Srpskoj je cilj da BiH dosegne kandidatski status i vjerujemo da bi neke aktivnosti u tom pogledu bile korisne. Čovića sam upoznao sa situacijom u RS. Prema ekonomskim parametrima RS stoji bolje nego u prethodnim godinama, bolje nego u vrijeme kada su kritičari današnje situacije bili u vlasti. Politička situacija u RS je stabilna, a institucije funkcionišu bez obzira na operacije opozicije”, rekao je Dodik.

Lider SNSD-a je kazao da je odnos njegove stranke i HDZ-a bila tema razgovora. Dodik je kazao da trenutna nemogućnost obezbjeđivanja parlamentarne većine na nivou BiH o temi Ustavnog suda za sada formalno onemogućava dalje djelovanje.

“Ne odustajemo od onoga što jeste Ustavni sud i što Ustavni sud ima strance koje treba skloniti. Politika uklanjanja stranaca treba biti permanentni zadatak svih institucija na nivou BiH. BiH sa sadašnjom krizom je u totalnom zastoju i teško će se izvesti iz krize. Intervencionizam Međunarodne zajednice ne daje rezultate. On se pokazao kao loš i stvorio je rak ranu neuspješnoj i propaloj BiH. Predlažem unutrašnji dijalog najvažnijih političkih aktera i time bi se moglo deblokirati. Ako nema dogovora, BiH koja je i onako propala zemlja će se dodatno urušiti”, kazao je Dodik.

“RS ne može završiti nekoliko važnih razvojnih projekata jer mjesecima stoji i treba da dobije formalnu saglasnost Savjeta ministara. To je jedan od primjera. Mi od institucija BiH nemamo nikakve koristi. BiH, kao trula i propala zemlja, ako se ne rehabilituje nema šanse da se taj trulež ne raširi. Dijalog bez stranaca i njihovog miješanja je potreban. Sve sada kipi i ne može da funkcioniše”, dodao je Dodik.

Lider SNSD-a je istakao da se treba vratiti priča o Sudu i Tužilaštvu BiH.

“Pozivam na jedinstvo u Republici Srpskoj. Presuda Naseru Oriću je dokaz da u BiH nema kazni za zločince protiv Srba. Musliman sudi muslimanu. Sudija i predsjednik Vijeća je musliman i nisu mu bili dovoljni dokazi za presudu. Mnogi svjedoci su zastrašeni, a neki umrli pod sumnjvim okolnostima. Sudija Mulić ili kako se već zove je Bošnjak i musliman i on presuđuje Oriću koji je u ime džihadista ubio Srbe. Ovo je priča da rehabilitujemo priču o referendumu i odbijemo priču o Sudu i Tužilaštvu BiH. Ovo je nedopustivo. Ovo je prevršilo sva naša nezadovoljstva i pozvat ću sve važne ljude u RS. Ovo je tačka preko koje se neće moći preći. Sud i Tužilaštvo se solidarišu sa zločinima Nasera Orića”, mišljenja je Milorad Dodik.

Lider SNSD-a smatra da se vratila praksa “kadija te tuži, kadija ti sudi”.

“Pozivam Srbe da napuste Tužilaštvo i Sud i da dođu u institucije RS i da se dogovorimo šta dalje raditi i da donesemo odluku da otkažemo legitimitet Sudu BiH i Tužilastvu BiH”, izjavio je Dodik.

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap