Dodik o sastanku u Turskoj: Ozbiljan presedan opasan po BiH

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan u Istanbulu se sastao sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Bakirom Izetbegovićem i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Ovaj sastanak komentarisao je predsjednik RS Milorad Dodik.

Milorad Dodik (FOTO: Moja Hercegovina)

“Turska se ovdje dramatično miješa, u podršci su direktno Bošnjacima kroz Savjet za implementaciju mira i druge načine. Ne znam šta će biti tema, ali uglavnom uvodi se jedna nova praksa da se član Predsjedništva pokušava ponovo predstaviti kao predstavnik BiH u tome. To, koliko sam razumio, nije odluka Predsjedništva nego je odluka Izetbegovića i eventualno Erdogana. Predsjednik Vučić nije taj koji može da određuje format tog sastanka, on je u posjeti Turskoj koliko znam”, kazao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Kako je naveo, ovo predstavlja “ozbiljan presedan”.

“Nemam nikave informacije o tome, ali definitivno je jedan ozbiljan presedan da samo jedan član, i to ne predsjedavajući Predsjedništva, odlazi na takve sastanke i da pokušava tamo da daje jednu sasvim drugu dimenziju. To je opasno za Bosnu i dolazi od onih koji uporno nastoje da se prikažu kao branitelji Bosne kao što je Izetbegović, a u urušava suštinu njenih institucija”, naveo je Dodik.

Sastanak iza zatvorenih vrata održava se u predsjedničkoj palati u Istanbulu.

Ranije danas Erdogan se sastao sa Vučićem, a sinoć je održao sastanak sa članom Predsjedništva BiH Izetbegovićem.

Pretpostavlja se da će teme trilateralnog sastanka Turska – BiH – Srbija biti saradnja u regiji i trasa brze ceste Sarajevo – Beograd.

Autor