Početna  /  Dodik na ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Republika Srpska Vijesti

Dodik na ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik učestvuje od danas u Sankt Peterburgu na ekonomskom forumu, gdje će o ekonomskoj i političkoj situaciji u Srpskoj razgovarati sa važnim ljudima iz te oblasti.

On je istakao da će na ekonomskom forumu, koji traje do 3. juna, imati priliku da se sastane sa važnim ljudima iz političkog i ekonomskog života Rusije, ali i ostalih zemalja.

Prema njegovim riječima, ove godine zemlja gost je Indija, što pruža priliku za mnoge susrete sa važnim ljudima.

Dodik je rekao da će zahvaliti Ruskoj Federaciji za pomoć koju pruža Srpskoj, te da će tokom susreta prezentovati ekonomsku i političku situaciju u Srpskoj.

Napominjući da na ekonomski forum ide na poziv gubernatora Sankt Peterburga Georgija Poltavčenka, Dodik je dodao da će se sastati sa upravom sanktpeterburške gubernije, Poltavčenkom i njegovim saradnicima, predsjednikom parlamenta, ali i ministrima u Vladi Ruske Federacije.

Dodik je rekao da je prihvatio poziv da bude dio veteranske ekipe Sankt Peterburga koja će danas odigrati košarkašku utakmicu sa ekipom Moskve.

Ušakov potvrdio sastanak Putina i Dodika

Predsjednik Rusije Vladimir Putin sastaće se na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, potvrdio je pomoćnik ruskog predsjednika Jurij Ušakov.

On je dodao da će Putin sa Dodikom razgovarati o rezultatima i sprovođenju sporazuma koji su dogovoreni na njihovom sastanku 22. septembra 2016. godine, prenosi “Tas”.

Ušakov je rekao da će se Putin u Sankt Peterburgu sresti, između ostalog, sa austrijskim kancelarom Kristijanom Kernom, premijerom Kurdskog autonomnog rejona Iraka Načirvanom Barzanijem i drugim liderima i predstavnicima organizacija.

On je naveo da će se Putin sa Kernom sastati poslije plenarnog zasjedanja Peterburškog foruma, a da će tema sastanka biti saradnja dvije zemlje i međunarodni problemi.

Ušakov je naveo da veliku ulogu u odnosu dvije zemlje ima isporuka energije, te napomenuo da se ove godine obilježava 50 godina od kada je Rusija počela da snabdijeva gasom Evropu.

“Austrija sada igra važnu ulogu u transportu našeg gasa”, maglasio je Ušakov.

On je dodao da će Putin prisustvovati ceremoniji potpisivanja ugovora između Tatarstana i Bavarije o proizvodnji polimera, nakon čega slijedi sastanak sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Prema njegovim riječima, Putin će sa Barzanijem razgovarati o borbi protiv terorizma u Siriji i ekonomskoj saradnji.

0 Shares
0 Shares
Copy link