Početna  /  Dodik: Možemo vojno da se odbranimo, na nasilje ćemo odgovoriti otcjepljenjem
Bosna i Hercegovina Republika Srpska Vijesti

Dodik: Možemo vojno da se odbranimo, na nasilje ćemo odgovoriti otcjepljenjem

Mi znamo da je stav Sefera Halilovića koji preti ratom stav svih u Sarajevu, ali, govorim hipotetički, ako se dese bilo kakvi pokreti te vrste mi smo istog trenutka izvan BiH, poručio je Milorad Dodik.

Milorad Dodik (Foto: Moja Hercegovina)
Milorad Dodik (Foto: Moja Hercegovina)

„Mi nemamo namjeru nijednog trenutka ostati u zemlji u kojoj s druge strane dolazi nasilje“, rekao je Dodik u intervjuu Sputnjiku pred put u Moskvu, gdje će se u petak sastati s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Na pitanje da precizira da li bi u takvoj situaciji Republika Srpska proglasila nezavisnost i otcijepila se, Dodik je ponovio: „Bilo kakvi pokreti te vrste navešće nas da to uradimo, i mi ćemo se braniti“.

On je takođe izrazio uvjerenje da je Republika Srpska sposobna da se vojno odbrani ako je neko napadne, a na pitanje da li u tom slučaju računa na pomoć Srbije i Rusije, odgovorio je: „Računam na svašta, a prije svega računam na naš narod“.

Dodik je izjavio pred put u Moskvu da ni ruski predsjednik Vladimir Putin neće promijeniti odluku o održavanju referenduma.

“Ja tamo idem zbog ekonomskih pitanja, saradnje RS sa Rusijom, a ne zbog referenduma. Izložiću situaciju kao i Putin, saslušaćemo jedan drugog, ali refrendum se neće odlagati. Začudili bi se koliko je on u stvari i upoznat sa situacijom ovdje i koliko detalja ima”, rekao je Dodik.

Osim toga, Dodik je pozvao sve građane da izađu na referendum u što većem broju.

“Mislim da treba prestati sa špekulacijama, 25. se održava referendum. Sve je spremno, glasački listići, birački spiskovi. Ovo je bila dobra prilika da uvježbamo naše ekipe za ovakve prilike”, dodao je Dodik.
Predsjednik RS rekao je da Srpska ne preduzima nikakve akcije nasilja, niti se priprema za rat, ali i da niko ne treba da sumnja u to da je spremna da odbrani svoju teritoriju.

Dodik je ocijenio da su izjave bivšeg generala Armije RBiH Sefera Halilovića pogrešne i nepotrebne, te da Bošnjaci na taj način ne mogu ništa da urade i grdno se varaju ako misle da Srpska nije spremna i sposobna da se brani.

“Kada bi to učinili to bi samo ubrzalo naš put ka samostalnosti i bilo kakvi pokušaji te vrste bi nas definitivno izbacili iz BiH u kojoj mi ne bismo ostali ni minute”, rekao je Dodik novinarima u Laktašima.

Kako kaže, međunarodna zajednica je upoznata o svim tim stvarima, jer je predsjedavajući Predsjijedništva BiH Bakir Izetbegović pre dva mjeseca upoznao zapadne ambasadore o naoružavanju Bošnjaka i procjeni naoružanja u Republici Srpskoj, što govori o tome da Halilovićeva izjava nije nimalo slučajna i da je ona dio njihovog opšteg pristupa.

“Sve to što nam je rekao Halilović znamo da se govori u bošnjačkom političkom vrhu i postoji kao njihova opcija i želja da na takav način istjeraju Srbe iz BiH”, rekao je Dodik.

On je poručio je da je Republika Srpska unesena u BiH, a ratnohuškačke izjave su samo dokaz njihovih priželjkivanja da bi na taj način mogli nešto da riješe ovdje.

“Ali to nije način i Republika Srpska to ne preferira. Njene sve opcije su političke, bez ijedne ratne”, poručio je predsjednik Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, RS otvara fabrike i gradi puteve, a ne naoružava se o sprema za rat.

Vlasti Republike Srpske su za nedjelju 25. septembra najavile referendum o 9. januaru kao Danu Republike u RS, prazniku koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

0 Shares
0 Shares
Copy link