Početna  /  Dodik: Komšić i Džaferović su nedolaskom nanijeli štetu upravo onom za što se zalažu
Bosna i Hercegovina Izdvajamo

Dodik: Komšić i Džaferović su nedolaskom nanijeli štetu upravo onom za što se zalažu

“Ono za šta bi meni trebalo nekoliko sati da ministru vanjskih poslova Ruske Federacije objasnim o BiH, Komšić i Džaferović su pokazali svojim nedolaskom na sastanak. Ako su mislili da time omalovaže jednu svjetsku velesilu, ispali su smiješni i pred svojim narodom i pred svjetskom političkom scenom”, istakao je Dodik komentarišući nedolazak Komšića i Džaferovića na sasatanak s ruskim šefom diplomatije koji boravi u zvaničnoj posjeti BiH.

Dodik je rekao da “sve što su eventualno imali uputiti kao primjedbu ruskom šefu duplomatije, dva člana Predsjedništva mogli su to učiniti direktno, na teritoriji koju smatraju svojom, ali nisu smjeli i izabrali su da se sa svojom netrpeljivošću prema Ruskoj Federaciji obračunavaju navodnim argumentima koji su drugo ime za diplomatskli skandal”.

“Sergej Lavrov odlično zna da Republika Srpska ima svoja zvanična obilježja koja koristi na osnovu ustava i zakona. Zbog čega bi ministar Lavrov problematizovao nešto što crpi uporište u Dejtonskom mirovnom sporazumu za čije poštovanje se zalaže Ruska Federacija, a na osnovu kojeg postoji i BiH. Ako je stav Ruske Federacije o neophodnosti gašenja institucije visokog predstavnika bio razlog za nedolazak članova Predsjedništva, to je tek skandalozno”, naglasio je Dodik upitavši nije valjda da se ministar vanjskih poslova Ruske Federacije zalaže za unutrašnji suverenitet BiH, a dva člana Predsjedništva navijaju da BiH ostane protektorat.

On je naveo da je zbog svega toga rekao da je njihov nedolazak najslikovitije objasnio dubinu problema u kojima tavori BiH.

“Ako su ovim htjeli da se dodvore Bošnjacima, nadam se da će im znati objasniti zbog čega BiH trpi finansijsku štetu, zašto pada broj radnih mjesta, ako Ruska Federacija odluči da na ovaj skandal odgovori preko smanjenja privredne saradnje”, rekao je srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH.

On je naglasio da je kao predsjedavajući Predsjedništva BiH jutros u Sarajevu ugostio šefa ruske diplomatije, imao odličan sastanak i raduje se svakom susretu s njim ili bilo kojim visokim zvaničnikom ove prijateljske države.

Izvor: Klix
2 Shares
2 Shares
Copy link