Početna  /  Dodik: “Alumini” odblokiran račun, radnicima će danas biti isplaćene plate
Bosna i Hercegovina Republika Srpska

Dodik: “Alumini” odblokiran račun, radnicima će danas biti isplaćene plate

BANJALUKA – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik potvrdio je danas na konferenciji za medije da je “Alumini” odblokiran račun.

Foto: Moja Hercegovina

Dodik je rekao da će tražiti od disciplinske komisije VSTS da ispitaju odluku zvorničkog suda, koji je donio odluku o blokadi računa.

“Treba ispitati da li je sud djelovao pod uticajem UKIO grupe ili je odluku donio samostalno.” – naveo je predsjednik Srpske i dodao: “Da bi se vjerovalo sudskim odlukama u BiH moraće se kroz disciplinski postupak utvrditi istina o ovom slučaju.”

Dodik je rekao da će svim radnicima danas biti isplaćene plate i negirao medijske natpise da je bilo šta isplaćeno “Pavgordu” u vezi potraživanja, pojasnivši da su to sve špekulacije.

Pravni zastupnik „Pavgorda“ Aleksandar Sajić potvrdio je danas za CAPITAL da su odblokirani svi računi „Alumine“, čime je načinjen prvi korak u rješavanju potraživanja ovog fočanskog preduzeća prema FG „Birač“ i njenim kćerkama firmama među kojima je i „Alumina“.

Na pitanja da li slijedi konverzija u kapital ili će biti isplata potraživanja, istakao je da još od ranije postoji prijedlog da „Pavgord“ značajno smanji svoja potraživanja i da se svrsta u rang ostalih povjerilaca sa određenim potraživanjima.

Ističe da bi najjednostavniji način za završetak stečajnog postupka bio da se potraživanja pretvore u akcije ili da se potraži kupac.

“Nije to uslov. „Pavgordu“ je želja da obezbijedi svoja potraživanja, ali i da „Alumina“ radi i to je jedan od razloga što smo jedva dočekali da učine bilo kakav korak prema nama da možemo deblokirati račun i da fabrika radi, proizvodi i stiče kapital, kako bi svi povjerioci imali koristi. Napominjem da do danas niko od povjerilaca nije naplatio nijednu KM, ne samo „Pavgord““, istakao je Sajić.

Da podsjetimo, Okružni privredni sud u Bijeljini presudio je da potraživanja Ukio banke od Fabrike glinice “Birač” od preko 155 miliona KM nisu osnovana, međutim bilo je pitanje da li je to dovoljno da se odblokira račun “Alumine”, koji je blokirala fočanska firma “Pavgord”.

Inače, račun “Alumine” blokirao je Osnovni sud u Zvorniku zbog potraživanja fočankse firme “Pavgord”, koja je opet od Ukio banke kupila potraživanja prema Fabrici glinice “Birač”, čija je “Alumina” kćerka firma.

I dok je trajala ova pravna zavrzlama, najviše su ispaštali Alumina i njeni radnici, koji su već počeli praviti plan za izlazak iz procesa rada, jer zbog blokade računa više ne mogu da funkcionišu.

0 Shares
Oznake
Copy link
Powered by Social Snap