Početna  /  Dobro za kampanju, a može biti profitabilno: Načelnik, važniji od deset drugih, voli donirati bez tendera
Istrage

Dobro za kampanju, a može biti profitabilno: Načelnik, važniji od deset drugih, voli donirati bez tendera

Piše: A. Gutić

Proteklih mjesec dana načelnik sarajevske Općine Centar Nedžad Ajnadžić imao je višestruku ulogu. Teško bi neupućeni spoznao obavlja li funkciju federalnog ili kantonalnog ministra zdravstva, djelatnika humanitarne organizacije ili pak dužnosnika državnog nivoa. Primjenu pregovaračkog postupka bez objave obavještenja o nabavci koja je dopuštena za provođenje mjera na sprečavanju širenja opasnosti od korona virusa, shvatio je kao priliku kampanje za ovogodišnje lokalne izbore.

Naravno, kako mu je za stranačkog šefa ovo “općina važnija od deset drugih” donacije je počeo od “šefice”. Tako je Općina Centar prvo uplatila Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu novac za nabavku respiratora. Nedugo potom, načelnik je lično uručio sanitetsko vozilo za prevoz pacijenata do izolatorija, vrijednosti 60 hiljada maraka. Sve je obrazloženo provođenjem mjera na spriječavanju širenja opasnosti od korona virusa i efikasnije zaštite ljudskih života. No, vozilo nabavljeno jednodnevnom procedurom od firme ”Berlijeta” prije svega nije sanitetsko nego klasično kombi dostavno vozilo u čiji je teretni prostor ubačena klupa!

Podršku KCUS-u Ajnadžić nastavlja, naravno po skraćenom postupku i angažmanom građevinske firme “Bosman” koja asfaltira pristupni put krilu zgrade Građevinskog fakulteta gdje je oformljen izolatorij. Sve je praćeno nizom medijskih objava, možda samo nedostaju fotografije gdje načelnik pomaže direktorici u postavljanju jednoskratnih posteljina koje je, pogađate već za KCUS nabavila Općina Centar. Naravno i posteljina je nabavljena pregovaračkim postupkom bez objave obavještenja o nabavci od firme “Granoff”.

Ulogu “čelnika zdravstvene institucije” načelnik Ajnadžić nastavlja i sa donacijom Općoj bolnici za nabavku respiratora, u iznosu od 60.000 maraka te sanitetskog vozila u već navedenoj formi ubrzane javne nabavke od ponuđača “Auto moto centar VIBA” koja prema ponudi na svojoj web stranici uopće ne prodaje vozila tog ili sličnog tipa.

Uporedo je Ajnadžić sa pratećom svitom obilazio niz ustanova, od Doma za djecu bez roditeljskog staranja, Sigurne kuće do Roditeljske kuće za djecu oboljelu od raka, kako bi lično uručio zaštitne maske i rukavice te sredstva za dezinfekciju. Sličnu aktivnost obavljao je i na ulicama općine, naravno sa pripravnim fotoaparatima i kamerom koje će to ovjekovječiti i publikovati.

Naručio i uručio je načelnik Općine Centar i kamere, one termalne. Tako su za 115.000 maraka od “SYS Company” kupljena dva seta termalnih hibridnih kamera, namijenjenih zdravstvenim ustanovama, dok su od firme “Patrio” kupljene termalne kamere za mjerenje tjelesne temperature vrijedne 40.000 maraka.

Nije zaboravio Ajnadžić donirati i državne institucije, pa se tako Općina Centar pohvalila uručenjem ručnih te stacioniranih kamera za beskontaktno mjerenje tjelesne temperature za potrebe Granične policije BiH, u vrijednosti od gotovo 70.000 maraka.

 

Ono što je upitno, i što može biti predmetom provjere i Agencije za javne nabavke (AJN) pa i nadležnog tužilaštva jeste da li se, primjera radi ,nabavka kamera mogla ugovoriti za jedan dan, koliko je ponuđača pozvano da učestvuje u ponudi, koliko ih još može isporučiti te kamere i naravno koja je realna cijena. U svim pozivima doslovno je kopirano saopštenje AJN kao obrazloženje provođenja pregovaračkog postupka bez objave obavještenja.

Ne sporeći potrebu da se efikasno zaustavi širenje korona virusa, čini se da su mnogi, a Ajnadžić posebno, sve ove donacije mogli knjižiti svojoj predizbornoj kampanji. Zdravstvene ustanove su svakako imale mogućnost i sredstva da same naručuju neophodnu opremu i material. Primjetno je da su na svim uručenjima potpuno nepotrebno bile prisutne brojne osobe, nekada po desetak i više, što je ukazivalo da je realna namjena donirane opreme u drugom planu.

 

Jedna od kupljenih termalnih kamera navodno je korištena za mjerenje temperature uposlenika općine pri ulasku u zgradu. No, prije nekoliko dana kod jednog od uposlenika dijagnosticirano je da je pozitivan na prisustvo korona virusa.

“Želimo posebno da naglasimo da navedenom uposleniku prilikom mjerenja tjelesne temperature putem termalnih kamera pri dolasku na posao nije utvrđena povišena temperature,” saopšteno je potom iz općine.

Treba tek utvrditi da li su mjerenja temperzture zaista obavljana dosljedno kod svih pri ulasku, ili je pak zakazala na brzinu nabavljena termalna kamera.

Upravo mogućnost skraćene procedure javne nabavke biva zloupotrebljena nauštrb niže kvalitete, a više cijene. Agencija za javne nabavke saopštila je da su u proteklih mjesec dana primjećene zloupotrebe, te da u saradnji sa tužilačkim tijelima provodi pojačano praćenje javnih nabava putem izuzeća od primjene Zakona i pregovaračkih postupaka bez objave obavijesti o nabavi na temelju hitnosti.

Izvor: zurnal.info

 

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap