Početna  /  Dobra vijest za voćare: Ukinuta zabrana izvoza za Rusiju
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Republika Srpska

Dobra vijest za voćare: Ukinuta zabrana izvoza za Rusiju

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović potvrdio je za N1 da je Rusija ukinula zabranu izvoza voća za Rusiju.

Mirko Šarović (FOTO: Moja Hercegovina)
Mirko Šarović (FOTO: Moja Hercegovina)

Nekoliko mjeseci trajala je zabrana uvoza voća iz Bosne i Hercegovine u Rusiju zbog sumnjivih pošiljki koje su stizale iz naše države u ovu zemlju. Sporna je bila pošiljka od 18 tona breskvi koje su na tržište Rusije uvezene kao bh. proizvod, a ustvari su bile porijeklom iz Gvineje.

Uslijedile su posjete ruskih fitosanitarnih službi našoj zemlji kako bi obavili kontrolu proizvođača i prerađivača proizvoda animalnog porijekla, kao i veterinarskog sistema u BiH. Rusija nije dozvoljavala uvoz voća i povrća iz EU i željeli su se uvjeriti da se u našoj zemlji ne vrši prepakiranje proizvoda iz Unije.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović nedavno je uputio pismo direktoru ruske Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Sergeju Aleksejeviču Dankvertu u kojem je dao garancije da će se proizvodi iz BiH izvoziti u Rusiju u skladu sa ruskim standardima.

Prošle godine iz BiH u Rusiju izvezeno je voća u vrijednosti 20 miliona KM. Ove godine moglo bi doći do povećanja izvoza voća, ali i hrane životinjskog porijekla u Rusiju što je vrlo važno zbog zabrane za izvoz mesa u EU.

0 Shares
0 Shares
Copy link