Početna  /  Djeca sa invaliditetom konačno mogu kod zubara u Trebinje
Hercegovina Trebinje

Djeca sa invaliditetom konačno mogu kod zubara u Trebinje

TREBINJE – Problem pružanja stomatoloških usluga djeci sa invaliditetom na području istočne Hercegovine, nakon dugogodišnjeg čekanja, konačno je riješen. Da bi dobili adekvatnu stomatološku uslugu, djeca sa invaliditetom i njihovi roditelji morali su da odlaze u Mostar, Foču, Banjaluku ili Beograd. Na njihovu radost, za tim više neće biti potrebe, jer je prije tri dana u Opštoj bolnici u Trebinju Nemanji Samardžiću urađen prvi stomatološki zahvat pod opštom anestezijom.

zubari_trebinje_mojahercegovina
(Foto: Moja Hercegovina)

Zahvaljujući projektu „Zajedno putem zdravlja“, koji sprovodi NVO „Kreativni centar – integracija, inkluzija, tolerancija“, nabavljena je mobilna stomatološka jedinica koja će biti smještena u hiruškoj sali u trebinjskoj bolnici, gdje će se, po potrebi, djeci sa invaliditetom obavljati stomatološki zahvati.

Majka desetogodišnjeg Nemanje Samardžića iz Trebinja, Ane Samardžić, nije krila oduševljenje što je ovaj problem u istočnoj Hercegovini konačno riješen. Pokušavala je, kaže, duže od dvije godine da odvede Nemanju kod stomatologa, ali bezuspješno. Čim je čula da joj se pruža prilika da njen sin riješi probleme u svom gradu, odmah je, priča, prikupila sve potrebne nalaze i zakazala operaciju.

– Nemanji su dva zuba izvadili, a jedan popravili. Sve je trajalo nešto duže od sat vremena. Nije bilo nikakvih problema i iste noći otišli smo kući. Ne postoje riječi kojima bih opisala koliko nam ovo znači. Ne mogu ni da zamislim kako bi to sve izgledalo da smo morali da idemo u neki drugi grad. Za samo dva dana riješili smo sve papire i nalaze, koji se, inače, prikupljaju kao za klasičnu operaciju. Ovo je veliko olakšanje za sve roditelje djece sa posebnim potrebama, jer više nećemo morati da čekamo po dvije godine da odvedemo djecu kod zubara – priča Ane i dodaje da je najvažnije da Nemanja nakon operacije nije imao nikakvih bolova, niti problema.

ane_ nemanja_ danijela_ helena_mojahercegovina
Ane, Nemanja, Danijela i Helena (Foto: Moja Hercegovina)

Bolnica Trebinje obezbijedila je operacionu salu i anesteziologa, „Kreativni centar“ opremu, a doktori stomatologije Milosav Damjanac, Danko Špec i sestra Maja Mihić, iz stomatološke ordinacije „Artdent“ , pristali su da djeci sa invaliditetom besplatno pružaju zubarske usluge. Upravo ovaj tim uradio je i prvu operaciju.

– Operacija je protekla super i sve je išlo po planu. Onako kako smo planirali, tako se sve i odvijalo. Nije bilo nikakvih komplikacija – kaže doktor stomatologije u „Artdentu“ Danko Špec.

On ističe da se ovakva vrsta stomatoloških usluga ne može ni porediti sa onim standardnim, jer zahtjeva mnogo veću odgovornost, a naročito kada se radi o djeci sa invaliditetom. Ostale kolege, zubare iz Trebinja, pozvao je da se i oni priključe ovoj akciji.

– Bilo bi lijepo kada bi se i ostale kolege zainteresovale i kada bi nam malo pomogle da podijelimo ovaj teret, jer zaista nije jednostavno. Zahvalio bih se osoblju u bolnici, kako doktorima, tako i sestrama, jer su nam izašli u susret i pomogli da sve prođe što bolje i što lakše – poručio je Špec.

stomatoloska_ oprema_mojahercegovina
(Foto: Moja Hercegovina)

Prema riječima projekt menadžera projekta „Zajedno putem zdravlja“ Helene Nikolić, rješavanje problema pružanja stomatoloških usluga djeci sa invaliditetom u Trebinju trajalo je duže od tri godine.

– Pregovarali smo sa stomatolozima i sa Bolnicom, a prošle godine konačno smo dobili sredstva od Ambasade Kraljevine Norveške i počeli smo polako sa implementacijom projekta ‘Zajedno putem zdravlja’. Pored osposobljavanje hirurške sale za izvođenje stomatoloških usluga za djecu sa invaliditetom, projekat obuhvata i otklanjanje arhitektonskih barijera na zdravstvenim ustanovama – objašnjava Nikolićeva i dodaje da su u okviru ovog projekta, čija je vrijednost 40.000 evra, postavljene kose stubišne platforme za pristup osobama sa invaliditetom na ulazu u trebinjsku bolnicu, te u Dom zdravlja.

Na ovaj način, riješen je problem pristupa za osobe sa invaliditetom, te za pacijente koji dolaze na dijalizu. Otklanjanjem arhitektonskih barijera u Domu zdravlja ženama sa invaliditetom konačno je omogućeno da nesmetano pristupe ginekologiji.

Neda Petković

893 Shares

Neda Petković

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Novinarka Elta TV i honorarni saradnik internet magazina "Moja Hercegovina".

893 Shares
893 Shares
Copy link