Početna  /  Djeca s poteškoćama u razvoju krenula u školu bez asistenata
Republika Srpska

Djeca s poteškoćama u razvoju krenula u školu bez asistenata

Školska godina je počela prije 15 dana, a mi nismo znali da li je resorno ministarstvo odobrilo angažovanje asistenata za djecu s poteškoćama u razvoju, zbog čega svaki dan ja idem sa kćerkom u školu. Rekla je Danijela Zeljaja, majka učenice petog razreda, koja je, prema rješenju Centra za socijalni rad, uključena u inkluzivnu nastavu uz asistenta u nastavi.

Ilustracija

Zbog ovog problema roditelji djece s poteškoćama u razvoju  uputili su juče otvoreno pismo predsjedniku RS i Vladi RS, kao i  Ministarstvu prosvjete i kulture RS kako bi se obrazovanje djece s poteškoćama u razvoju sistemski i konačno riješilo.

Pojedini roditelji kažu da su tek juče dobili poziv iz škola da su im stigla rješenja za asistente od resornog ministarstva, a ugovor teče od datuma potpisivanja, odnosno tek od polovine mjeseca.

“Pitanje je i da li će sada asistent da počne da radi polovinom mjeseca ili će sačekati početak idućeg”, kaže jedan od roditelja.

Prema riječima Zeljaje, svake godine se ponavlja ista situacija da rješenja za asistente u nastavi kasne, zbog čega su roditelji primorani da se sami snalaze, plaćaju asistente ili, ukoliko nemaju novca za to, sami vode djecu u školu.

“Ukoliko sami plaćamo asistente, što većina nas i ne može priuštiti, onda se dovodi u pitanje da li je osnovo obrazovanje besplatno”, priča ova majka.

U pismu se navodi da je sramno što i kad se odobri angažman asistenta u nastavi od strane Ministarstva prosvjete i kulture RS, oni potpisuju ugovor o djelu, kojim im se ugovara mjesečna naknada u iznosu od 350 KM.

“S obzirom na to da je riječ o radnom angažovanju  osobe s visokim obrazovanjem to je premalo, a nemaju pravo na prevoz, topli obrok niti uplatu doprinosa”, napisali su roditelji.

Zbog toga i kada im se odobre rješenja, oni nakon nekog vremena nađu bolje plaćen posao i odlaze, a roditelji ponovo ostaju na mukama, što se odražava i na mališane.

Roditelji čija djeca imaju poteškoće u razvoju susreću se s raznim problemima, a Danijela Zeljaja se iz Foče preselila u Banjaluku kada je njena kćerka trebala krenuti u školu kako bi djevojčica bila uključena u inkluzivnu nastavu, za koju smatra nije dobro realizovana u RS.

Bez angažmana i prisustva asistenta, kako tvrde roditelji, učešće njihove djece u inkluzivnom obrazovanju ne bi bilo moguće.

“Asistent pomaže kreiranje individualnog programa rada u obrazovnom procesu za dijete i pomaže mu da učestvuje u nastavi po tom programu”, navodi se u pismu.

Na pitanja “Nezavisnih” o ovoj problematici  iz Ministarstva prosvjete i kulture RS su pismeno odgovorili da od školske 2010/2011. godine finansiraju asistente za učenike sa smetnjama u razvoju.

“U školskoj 2017/2018. godini asistenti su prioritetno odobravani za učenike s autizmom/kombinovanim smetnjama s elementima autizma i učenike sa tjelesnim oštećenjem, te učenike s višestrukim smetnjama”, navode u Ministarstvu i dodaju da će razmatrati i zahtjeve za asistente za učenike sa drugim smetnjama u razvoju, u zavisnosti od sredstava u budžetu.

Naveli su da su asistenti angažovani u periodu dok traje nastava, na pola radnog vremena, a plaćeni su po koeficijentu za srednju stručnu spremu. Lani su finansirali 138 asistenata i izdvojeno je 504.250 KM, a u školskoj 2017/2018. godini su odobrili u školama angažovanje 192 asistenta.

4 Shares
4 Shares
Copy link