Početna  /  Derventa: Izmislili gradnju arapskog resorta da dignu cijene nekretnina?
Bosna i Hercegovina Republika Srpska Vijesti

Derventa: Izmislili gradnju arapskog resorta da dignu cijene nekretnina?

Svi bh. i regionalni mediji objavili su ovih dana „ekskluzivnu“ informaciju da će kompanija Almman International Investments Ltd iz Dubaija u Derventi graditi grandiozni resort sa 420 luksuznih apartmana, 80 vila, restoranima, bič klubom, spa i fitnes centrom, vodenim parkom itd.

ukrina_resort

Projekat je nazvan Almman Waterfront Ukrina Resort i navodno investitori planiraju već ove godine kupiti zemlju na obali rijeke Ukrine, u naselju Miškovci.

Kako je najavljeno, po završetku projekta, Almman Waterfront Ukrina Resort donosiće priliv od oko 200 miliona dolara godišnje za grad Derventu i Republiku Srpsku i bit će najveći poslodavac u regiji sa 2.000 stalnih radnih mjesta.

No, mnogo toga ukazuje da je riječ o prevari čiji cilj nije sasvim jasan, ali se ne isključuje mogućnost da se najavom nepostojećeg resorta žele dići cijene zemljišta kako bi se ono prodalo za višestruko viši iznos od realne vrijednosti.

Kako saznajemo, informacija o gradnji resorta potekla je sa Fejsbuk profila i email poruka koji su danima stizali na adrese pojedinih medija, sve dok neko od njih nije povjerovao i o tome napravio vijest.

Ostali mediji su potom jednostavno preuzimali vijest i dalje je širili, pa je uskoro cijela javnost saznala za ovaj projekat.

Prvo što baca sumnju je činjenica da kompanija Almman International Investments nema svoju internet stranicu, što je nezamislivo za kompaniju koja planira graditi toliki projekat.

Osim toga, na internetu nije moguće pronaći niti jednu jedinu vijest niti bilo kakav trag o toj kompaniji, odnosno njene reference, ranije projekte itd, pa se postavlja pitanje da li ona uopšte postoji.

Dalje, na internetu je ovih dana napravljena online prezentacija projekta Waterfront Ukrina Resort, ali na način koji otkriva potpuni amaterizam.

Prezentacija je napravljena na platformi Wix koja omogućava kreiranje besplatnih websiteova i koja je namijenjena amaterima.

Osim toga, primijetne su i brojne greške, pa se tako projekat na jednom mjestu naziva „Almann Waterfront Ukrina Resort“ a na drugom „Emirates Waterfront Ukrina Resort“.

Kompanija se nekada naziva “Almman International Investments Ltd”, a nekad “Almann International Investments Ltd”.

No, ono što baca najveću sumnju je da su fotografije koje prikazuju budući projekat zapravo ukradene sa interneta.

Mapa koju koriste navodni investitori za Almman Waterfron Ukrina Resort zapravo je resort Xrbia Talegoan i nalazi se u Indiji.

Sve to ukazuje da se ne radi o ozbiljnom investitoru.

Osim toga, u vijesti koja je objavljena u medijima prethodnih dana, navodi se da kompanija Almman International Investments Ltd. „planira kupovinu potrebnog zemljišta u naselju Miškovci, na potezu između magistralnog puta i rijeke Ukrine“.

Treba reći da investitori uvijek kupe zemlju PRIJE nego što javnost upoznaju sa projektom. Na taj način dobijaju zemlju po veoma niskim cijenama jer građani ne znaju kome je i zašto prodaju.

Stoga bi poslovno bio neshvatljiv potez ove navodne arapske kompanije da najavi gradnju monumentalnog resorta pa da tek onda pregovara o cijenama, jer je jasno da samom najavom gradnje cijene skaču do nebesa.

Ono što je takođe veoma zanimljivo je da se posljednjih dana pojavilo dosta oglasa za prodaju zemljišta baš na tom području.

Kako se može vidjeti na internet oglasima, agencije za nekretnine već se interesuju za zemljište na tom području.

No, pametno bi bilo sačekati s kupovinom dok se ne utvrdi je li riječ o ozbiljnom projektu ili prevari.

0 Shares
0 Shares
Copy link