David Popadić – trebinjski Džon Piplfoks, najbolji glumac 21. Festivala dječijeg teatra BiH

U organizaciji Javne ustanove BKC i Centra za dramski odgoj, proteklog vikenda je u Gračanici održan 21. Festival dječijeg teatra iz Bosne i Hercegovine. Učešće na festivalu uzeli su i najmlađi članovi dramskog studija pri pozorištu ”Male stvari” iz Trebinja i iz Gračanice se vratili sa vrijednom nagradom. Mladi trebinjski glumci su učestvovali sa predstavom ”Kapetan Džon Piplfoks”, a David Popadić je proglašen za najboljeg glumca, tumačeći naslovnu ulogu komada rađenog po dječijem klasiku Dušana Radovića.

Tročlani žiri koji je radio u sastavu Bogdan Simić iz Lutkarskog pozorišta “Cvrčko” iz Ugljevika, Vahid Duraković, dramski pisac i dječiji pjesnik iz Bugojna, i rediteljka  Mirela Trepanić iz Gračanice imao je težak zadatak, odabrati i proglasiti najbolje, jer, kako se naveli na dodjeli priznanja,  djeca su se svojski trudila da se iskažu. Na kraju je odlučeno da se dodijeli čak 11 nagrada u raznim kategorijama. Za najbolju predstavu u cjelini proglašena je predstava “Najbogatiji vrabac na svijetu” u izvedbi dječije dramske grupe Katoličkog školskog centra “Sveti Josip” iz Sarajeva. Žiri je u obrazloženju naveo da se zaista radi o najkompletnijoj predstavi sa temom bajke prilagođene dječijem uzrastu. Glumci iz pobjedničke predstave nagrađeni su u dvije kategorije, nagradu za scenski govor dobio je Dino Hamidović, dok je nagrada za najboljeg glumca ravnopravno dodjeljena Sinu Kurtu  Trebinjcu Davidu Popadiću.

Detalj iz pobjedničke predstave; Foto: Katolički školski centar ”Sveti Josip” Sarajevo

David Popadić, nagrađeni glumac iz trebinjske predstave, za internet magazin ”Moja Hercegovina”, govorio je o impresijama sa festivala, nagradi i budućim planovima.

”Veoma lijepo je bilo na festivalu, svi iz ansambla su upoznali nove prijatelje i prijateljice, stvarno smo lijepo dočekani. O nagradama nismo razmišljali, cilj je bio da odigramo dobro i da poprimimo simpatije “strane” publike. Zadovoljni smo i naravno može uvijek bolje. Htio bih reći da su za moju nagradu zaslužni svi iz ansambla, kao i Milica Jeremić, koja je uradila savršenu scenu i odlične kostime, a velike zasluge idu i reditelju Željku Miloševiću, koji nam je sve vrijeme bio velika podrška. Nadam se da će se ova predstava igrati još dugo jer smo zaista svi uložili veliki trud kako bi ona izgledala ovako kako izgleda.” – rekao je ovaj talentovani glumac za naš portal.

Valja napomenuti da je David već nagrađivan, te da iza sebe ima nekoliko sjajnih uloga, počevši od debi uloge u predstavi ”Planeta tajni” pa do Rista Todorovića u predstavi ”Ministarka”, Nina u predstavi ”Pisac porodične istorije” te Oficira iz predstave ”Kako su nastale ružne riječi”. Dodavši na to aktuelnu predstavu ”Kapetan Džon Piplfoks”, jasno je da se radi o talentu koji će zasigurno rasti iz predstave u predstavu.

 

Za kraj, dodajmo da su u Gračanici nagrađeni i članovi dječijeg studija Mostarskog teatra mladih, i to za ansambl igru u predstavi ”Mali princ” koja je dobila i priznanje za funkcionalan izbor muzike. Predstava „Zlatna guska“ Dječijeg pozorišta „Eko Art“ Bugojno dobila je nagradu za uspješno kombinovanje formi pokret-lutka-naracija. Nagradu za razigranu partnersku igru za uloge kuvara i pomoćnika kuvara dobili su Ognjen Stojak i Katarina Petrović iz predstave „Trnoružica i hrabri vitez“ Gradskog kazališta mladih Vitez. Predstava „Alisa u zemlji čudesa“ Katoličkog školskog centra „Sv. Franjo“ Tuzla nagrađena je za vizuelni identitet i funkcionalan izbor muzike. Nagrada za umjetničko-pedagoško vodstvo dobile su Ana Dolić i Ivana Mostarac iz Katoličkog školskog centra „Sv. Josip“ Sarajevo.

Festivali poput ovog su od velike koristi i značaja za mlade pozorištance od kojih će neki, bruseći svoj talenat na daskama koje život znače, zasigurno zasijati na velikim scenama pozorišta Bosne i Hercegovine i regiona.

Igor Svrdlin

Autor