Početna  /  Dalibor Topalović iz Udruženja ‘‘Nera‘‘ pozvao ministra Minića da podnese ostavku i poručio mu: Ko ste vi da odlučujete o nečijem životu ili smrti?!
gacko Izdvajamo

Dalibor Topalović iz Udruženja ‘‘Nera‘‘ pozvao ministra Minića da podnese ostavku i poručio mu: Ko ste vi da odlučujete o nečijem životu ili smrti?!

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi RS Savo Minić predložio je da psi lutalice izvan gradova budu “neškodljivo uklonjeni”, odnosno odstrijeljeni. Najavio je da će se stavka o tome naći u Zakonu o lovstvu. Tim povodom oglasio se Dalibor Topalović, osnivač i predsjednik Udruženja za zaštitu životinja ”Nera” koji je pozvao ministra da podnese ostavku, a da ukoliko to ne učini, Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske, izvrši njegovu smjenu po hitnom postupku.

“Kada su u pitanju psi lutalice, vi koji ste malo stariji sjećate se dobrih vremena kada mi lovci poranimo i izvršimo neškodljivo uklanjanje pasa lutalica”, izjavio je Minić tokom posljednje sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, a njegov cijeli nastup, koji je u velikom broju medija okarakterisan kao sraman, pogledajte u nastavku teksta.

”Povodom najavljene izmjene Zakona o lovstvu čime bi se neke odredbe Zakona o zaštiti životinja poništile i neki članovi Krivičnog zakonika koji su preuzeti iz EU kada je u pitanju zaštita životinja pasa lutalica prevashodno, Udruženje za zaštitu životinja Nera Gacko traži neopozivu ostavku ministra Save Minića kao i pokretanje peticije kod udruženja zaljubljenika i svih drugih da zakon ne prođe skupštinsku proceduru. Takođe, od premijera Republike Srpske, gospodina Viškovića tražimo smjenu ministra poljoprivrede Save Minića ako sam ne podnese ostavku”, saopšteno je iz Udruženja ”Nera”.

Dalibor Topalović, osnivač i predjednik ovog udruženja obratio se ministru Miniću i podsjetio ga da je Ministarstvo poljoprivrede dužno sprovesti Zakon o zaštiti životinja.

”Ko ste vi gospodine Miniću da odlučujete o nečijem životu ili smrti i da još to potkrijepite izmjenama Zakona o lovstvu čime omogućujete direktan priliv stedstava lovačkim udruženjima umjesto da ta ista sredstva koristite na poboljšanje uslova u divljini, prehrani divljači u zimskim uslovima na očuvanju vrsti kao i na poboljšanju i očuvanju prirodnih staništa i rastu populacije u životinjskom svijetu. Na kraju krajeva vi ste kao Ministarstvo poljoprivrede u dosluhu sa Veterinarskim stanicama u lokalnim zajednicama dužni provesti Zakon o zaštiti životinja u čijem članu doslovno stoji čipovanje, sterilizacija, a samim tim život pasa bi se poboljšao i umjesto da idemo korak naprijed mi se vraćamo tri unazad. Umjesto da sredstvima kojim raspolažete omogućite bazu krvi za vlasničke pse čime bi se u slučaju da neko nije sterilisao ženku pronalskom štenaca utvrdilo kom vlasniku pripadaju”, rekao je Topalović za naš magazin.

Nastup ministra Minića naišao je i na osudu članova organizacije Restart koji su na svojoj Fejsbuk stranici govor ministra poljoprivrede nazvali sramnim.

”Sramni i skandalozni govor ministra Save Minića koji poziva na gnusno ubijanje pasa lutalica vatrenim oružjem. Pitamo se kako može tako bezdušno i okrutno predlagati nešto toliko monstruozno? Besramno se ruga ljudima koji pokušavaju zaštititi napuštene životinje. To je apsolutno nečuveno i neprihvatljivo ponašanje jednog ministra!”, stoji u objavi organizacije Restart.
Igor Svrdlin
0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap