Početna  /  Dačić: Neumjesne i uvrjedljive izjave njemačkog diplomate
Srbija Vijesti

Dačić: Neumjesne i uvrjedljive izjave njemačkog diplomate

Pridruživanje sankcijama Rusiji nije za Srbiju pitanje jednostavnog procesa usklađivanja spoljne politike sa EU, već vitalno pitanje jer je Rusija zemlja koja se protivi priznanju kosovske nezavisosti u UN, dok zapadne zemlje, van dijaloga u Briselu, sve čine da nateraju sve druge da priznaju Kosovo, izjavio je šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Foto: Un Web TV
Foto: Un Web TV

Dačić je istakao da ne razumije izjavu visokog zvaničnika njemačkog ministarstva inostranih poslova Mihaela Rota da ako je Srbija odlučna da bude dio Evropske unije, a ne Rusije, onda nas Njemačka podržava u tom pravcu.

On je istakao da su Srbija i Rusija tradicionalni prijatelji i pitao kada kada je to Srbija izrazila namjeru da bude dio Rusije.

Pridruživanje sankcijama Rusiji nije za Srbiju pitanje jednostavnog procesa usklađivanja naše spoljne politike sa EU, to je za nas vitalno pitanje, jer je Rusija zemlja koja se protivi priznanju kosovske nezavisosti u UN, dok zapadne zemlje, van dijaloga u Briselu, sve čine da natjeraju sve druge da priznaju Kosovo.

Koja bi zemlja radila sama protiv sebe? Neće sigurno ni Srbija, zaključio je Dačić.

A o famoznim kriterijumima za članstvo, vidjeli smo da zemlja koja je protjerala više od 200 hiljada Srba i nije im dozvolila da se vrate, zemlja koja zabranjuje ćirilicu, koja rehabilituje fašiste i negira holokaust, danas blokira Srbiju na evropskom putu. Jesu li to kriterijumi koje je Hrvatska prošla, istakao je Dačić.

Veoma sam zadovoljan razvojem naših bilateralnih odnosa i podrškom Nemačke, rekao je Dačić i reči nemačkog diplomate ocijenio kao neumjesne i uvredljive.

0 Shares
0 Shares
Copy link