Početna  /  Cvijanović: RS ima oko 2.500 odgovora iz upitnika EK
Bosna i Hercegovina Republika Srpska

Cvijanović: RS ima oko 2.500 odgovora iz upitnika EK

Danas je u Banjaluci održan sastanak premijerke RS-a Željke Cvijanović i šefa Delegacije EU u BiH Larsa-Gunnara Wigemarka.

Zeljka_Cvijanovic_SRNA

“Imamo oko 2.500 popunjenih, odnosno odgovorenih pitanja iz upitnika Evropske komisije. Preostaje dio koji je specifičniji i zato možemo biti zadovoljni. Nadamo da će i ostali uraditi posao kako bi ga mogli zajednički privesti kraju”, kazala je Željka Cvijanović.

On je istakla da će prvi test za Mehanizam koordinacije biti upravo upitnik EU.

“Trebamo imati usvojene poslovnike o radu i precizirati kako ćemo se ponašati u budućnosti. Zahvalna sam Wigemarku jer je on bio sastavni dio napora da dođemo do Mehanizma koordinacije. Ne volim kada su stranci uključeni u unutrašnja pitanja BiH, ali ja sam ga zamolila i on se odazvao. Kredibilnije je kada smo svi tu i podsjećamo se na dogovoreno”, dodala je ona.

U Vladi RS ističu da nisu zabrinuti zbog velikog broja pitanja na koja treba odgovoriti.

“Zabrinuti smo jer ne postoji saglasnost oko ključnih stvari u BiH, a oni će se reflektovati kroz odgovore i mogu biti dalja kočnica za naredne proces”, kazala je predsjednica Vlade RS-a.

Cvijanović je kazala da se EU mijenja.

“Sigurno je da će to biti drugačije EU u odnosu na period kada smo počeli naš evropski put. Dok je EU opredjeljenje u RS-u i FBiH mi smo na tom putu i krećemo se”, izjavila je.

0 Shares
0 Shares
Copy link